Arkitekttegnet hus: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du bygge et arkitekttegnet hus? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Arkitekttegnet hus

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge arkitekttegnet hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Kataloghus eller arkitekttegnet bolig?

Mange nordmenn ønsker å bygge arkitekttegnede hus. Likevel ender de fleste opp med å heller velge kataloghus. Videre skal vi se på fordelene og ulempene med de to de valgene.

Fordelene med arkitekttegnet bolig er først og fremst at du har full kreativ frihet. Man kan utforme utforme boligen ut fra både egne behov og terrenget rundt der boligen skal stå. Dette får du ikke nødvendigvis med et kataloghus, der visse løsninger trolig vil gå på kompromiss med hva man egentlig ville foretrukket. En annen fordel med en arkitekttegnet bolig er muligheten du har til å optimalisere kvadratmeterne og utnyttelsesgraden ut ifra egne ønsker og behov. Ulempen med en arkitekttegnet bolig er det kan bli noe dyrere enn kataloghus. Dette behøver imidlertid ikke være tilfellet.

Fordelene med kataloghus er at prosjektet ofte tar kortere tid å gjennomføre, blant annet fordi byggearbeidene ikke krever noen spesialløsninger. Det trenger imidlertid ikke ta betydelig lengre tid å bygge et arkitekttegnet hus, dersom håndverkerne er kompetente og erfarne. En annen fordel med kataloghus er at du slipper å bruke like mye tid med arkitekt. Det kan også føles tryggere å bygge noe som er blitt bygget flere ganger før. Dessuten kan det hende at entreprenøren har visningsboliger du kan besøke før du tar en avgjørelse. Ulemper med kataloghus er at du har mindre mulighet til spesialtilpassede løsninger. Dette kan føre til at boligen blir mindre arealeffektiv.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster et arkitekttegnet hus?

Byggstart er en tjeneste som hjelper byggherrer å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer. Basert på tilbud og fakturaer fra prosjekter gjennomført med aktører fra vårt nettverk, har vi opparbeidet en prisdatabase. Denne statistikken lar oss beregne snittprisene på en rekke forskjellige byggeprosjekter

For arkitekttegnede boliger ser vi at snittprisen ligger rundt 33.000 kroner per kvadratmeter.  Velger man konsekvent standardløsninger og de rimeligste alternativene, kan prisen komme ned i 27.000 kroner per kvadratmeter. Mer eksklusive prosjekter, med mange spesialtilpassede løsninger, kan komme opp i mer enn 45.000 kroner per kvadratmeter. Det er altså stor forskjell på de billigste og de dyreste prosjektene. Lengre ned i artikkelen kan du lese mer om hva som kan være med på å drive prisen på ditt prosjekt.

Prisene inkluderer alle arbeider og alle materialer, både de du selv kjøper inn og de håndverkerne vanligvis står for.

Bygge arkitekttegnet hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva er de største driverne av pris når man skal bygge et arkitekttegnet hus?

Størrelse: Størrelsen på din bolig vil selvsagt påvirke totalprisen betydelig. Likevel er det verdt å merke seg at et mindre hus ikke nødvendigvis gir en mindre pris per kvadratmeter. Det finnes visse skalafordeler på større prosjekter, slik at du kan regne med en noe lavere kvadratmeterpris hvis du planlegger å bygge en større bolig.

Kompleksistet: Kompleksiteten på konstruksjonen og tømrerarbeidene vil ha mye å si for sluttprisen. Her vil blant annet betong og mur være dyrere konstruksjonsmaterialer, mens tre ofte er noe billigere. Her må man riktignok også ta prisen av vedlikehold med i betraktning, og på sikt kan det lønne seg å velge nettopp de dyrere konstruksjonsmåtene.

Terreng: Hvor lett adkomst det er til byggeplassen kan påvirke totalprisen på din arkitekttegnede bolig. Det samme gjelder hvor mye sprengningsarbeider som kreves, hva slags masser tomten din består av, og hvor mye det koster å kjøre bort masser. Disse utgiftene vil avhenge av hvor tomten din ligger. Derfor er det vanskelig å si noe spesifikt om kostnadene før du har hatt entreprenør på befaring.

Materialvalg: En annen prisdrivende faktor, er hvilke materialer du velger å bruke, både innvendig og utvendig. Her finnes store variasjoner i priser og utførelser. Du må blant annet velge ut kledning, gulv, maling, dører, vinduer og innredning. For å finne kvalitetsmaterialer til gode priser, er det lurt å holde seg oppdatert på kampanjer og tilbud underveis i prosjektet. Å kjøpe materialer på forhånd forutsetter riktignok at du har et trygt og tørt oppbevaringssted for materialene. Husk at materialer av høy kvalitet vil holde lenger, og derfor kan vise seg å bli gode investeringer på sikt.

Spesialtilpassede løsninger: Jo flere spesialtilpassede og plassbygde løsninger du velger, desto mer må du trolig betale for den arkitekttegnede boligen. Det kan for eksempel bli aktuelt å benytte plassbygde løsninger for garderobe, kjøkkeninnredning og baderomsinnredning. Selv om slike løsninger i utgangspunktet er dyrere, kan det bidra til å gjøre boligen mer arealeffektiv. På den måten kan man spare penger ved å bygge mindre.

Bad og kjøkken: Baderom, kjøkken og andre våtrom er gjerne de dyreste rommene å bygge. Dersom du ønsker å holde prisen så lav som mulig, kan det lønne seg å ta en vurdering på hvor mange slike rom du har behov for i boligen. Husk imidlertid at det vil lønne seg å bygge slike rom nå fremfor senere.

Tekniske løsninger: Det finnes også muligheter for innsparing når det gjelder oppvarming, det elektriske anlegget, ventilasjon og andre tekniske løsninger. Ønsker du smarthus-løsninger eller mer tradisjonelle elektriske løsninger? Har du tatt en avgjørelse på type oppvarming, som gulvvarme, ulike typer varmepumper eller mer tradisjonelle fyringsmåter? Alt dette kan påvirke totalprisen på prosjektet ditt. Husk at energieffektive løsninger ofte sparer seg inn over tid.

Valg av entreprenør: I tillegg til valgene du tar underveis i prosjekteringen, vil også valg av entreprenør kunne påvirke prisen betydelig. Her er det viktig å finne entreprenører som har bygget opp gode rutiner fra flere lignende prosjekter. Denne typen erfaring gjør det mulig for håndverkerne å utføre arbeidet raskt og effektivt.

Noen velger også å spare penger ved å påta seg deler av arbeidet selv. Husk imidlertid at en profesjonell entreprenør kan utføre oppgavene mer effektivt. Derfor er det lurt å vurdere hvor mye du faktisk sparer på egeninnsatsen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan er prisfordelingen mellom de ulike fagfeltene?

Det kan være relevant å få et overblikk over hvordan kostnadene fordeler seg på de ulike fagfeltene som er involvert i byggingen av en arkitekttegnet bolig. Her varierer alle prosjekter mye, men vi har under inkludert et eksempel på pris per område for en arkitekttegnet enebolig på 250 kvadratmeter:

Grunnarbeider: 950.000 kr

Grunnmur og betong: 700.000 kr

Tømrer: 3.500.000 kr

Elektriker: 450.000 kr

Rørlegger: 740.000 kr

Flislegging/membran: 300.000 kr

Maling: 280.000 kr

Ventilasjon: 140.000 kr

Byggherres egne kjøp (kjøkken, baderomsinventar, armaturer, parkett, fliser): 1.200.000 kr

Rigg, drift og prosjektledelse: 838.500 kr

Sum: 9.223.500 kr

Dette prosjektet endte altså på ca. 37.000 kr per kvadratmeter. Merk at dette var prisen for selve byggingen. I tillegg kom utgifter til arkitekt og søknad til kommunen (ca. 300.000 kr) og prosjektering (ca. 150.000 kr).

Hvordan komme i gang?

Dersom du ønsker å gå i gang med utformingen av ditt nye arkitekttegnede hus, kan første steg være å engasjere de rette fagfolkene. Dette kan du gjøre trygt og enkelt ved å registrere prosjektet ditt hos Byggstart. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Registrer prosjektet ditt hos oss, så vil en av våre medarbeidere hjelpe deg i gang med anbudsprosessen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge arkitekttegnet hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.