Ombygging av hus: 8 ting du bør vite før du starter

 

Vurderer du bygge om huset? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Ombygging hus tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ombygging av hus

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Ombygging av hus kan inkludere både innvendig og utvendig ombygging. Innvendig snakker man gjerne om endring av planløsning, eller etablering av oppholdsrom der det i dag ikke er det. Eksempler på innvendige ombygginger er flytting av kjøkken, etablering av nytt bad, eller utbygging av kjeller eller loft. Utvendig ombygging kan inkludere en total ombygging av fasaden eller takkonstruksjonen, for eksempel ved å gå fra en trekledning til en pusset mur - fasade med større vindusflater eller ved å utføre et takopplett for å få bedre takhøyde.

Uansett ombyggingsprosjekt, så er det viktig at du planlegger nøye og prosjektet vil ofte være søknadspliktig.

Klar, ferdig… tenk!

Det er mange ting å tenke på når man skal bygge om huset. Først og fremst gjelder det å tenke helhet. Hvis huset har en spesiell stil, bør den videreføres i ombygningen. Dette er ofte enklere å få til hvis huset er nytt. Hvis huset er gammelt og det har en unik stil og sjarm kan det både bli dyrt og tidkrevende.

Unngå “stilforvirring” der det blir veldig tydelig hva som er nytt og gammelt. Resultatet kan ofte bli at huset virker mindre fordi man oppholder seg mest i den nye og attraktive delen.

Tenk også over målet med ombyggingen: Er det for å gjøre huset mer verdt eller ombygges det primært for egen glede? Svaret på det spørsmål vil styre mange av valgene. Mange eiendomsmeglere vil si at et det er en fordel med få og store rom i et hus. Men på den andre siden kan du kanskje komme til å savne veggene senere hvis du river for mange av dem.

Trenger du en arkitekt?

Gode råd er gull verdt! Det kan derfor være en fordel å trekke inn profesjonelle rådgivere så snart du har en idé om hva du ønsker å oppnå og hva ditt budsjett er. Både arkitekter, interiørarkitekter og håndverkere kan komme med nyttige innspill.

Særlig en arkitekt kan de se helheter, og noen ganger foreslå utradisjonelle løsninger, som den vanlige huseier ikke ser. Det kan spare deg for både tid og penger. Hvis du for eksempel ønsker å slå sammen flere rom, kan en arkitekt gi deg forslag om hvordan plassen best mulig kan optimaliseres.

Jo større ombyggingsprosjektet er, desto viktigere blir det å få god rådgivning. Profesjonell rådgivning koster riktignok noen kroner her og nå, men noen timer med for eksempel en arkitekt, kan spare deg for betydelige beløp senere fordi du som regel gjør færre feil under byggeprosessen og samtidig får prosjektet ferdig i tide.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Budsjett

Det er lett å budsjettere altfor optimistisk når man ønsker å bygge om huset. Særlig hvis det er et gammelt hus du begir deg ut på.

Typisk vil et ombyggingsprosjekt inneholde noen tekniske utfordringer som det kan være vanskelig å forutsi prisen på. En ombygging griper ofte inn i mange deler av huset, som vegger, gulv, elektriske installasjoner, husets konstruksjon og mye annet.

Sett gjerne av minst 10% i tillegg til det man tror man totalt vil ende på, så man har en buffer i tilfellet uforutsette ting skulle dukke opp.

Dersom det er snakk om en totalrenovering med ombygging av boligen, må man regne tilnærmer samme pris som en ny bolig.

Basert på prosjekter fra vår prosjektdatabase i Byggstart, ser vi at prisen på slike ombygging/renoveringsprosjekter ligger på 15.000 kr/kvm til 30.000 kr/kvm, avhengig av standard og kompleksitet på jobben.

Få 3 tilbud på ombygging av hus

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Skal du gjøre det selv eller bruke håndverkere?

En del huseiere går inn i prosjekter med en forhåpning om å gjøre mye selv. Det er viktig å være realistisk med tanke på egne byggeferdigheter og tiden du kan bruke på prosjektet. En god tommelfingerregel sier at hvis du er i tvil om du kan fikse det selv, så bør du overlate det til profesjonelle. Husk at en profesjonell håndverker nesten alltid vil utføre arbeidet mer effektivt enn du selv vil greie.

Alt som har med VVS-arbeid, elektriske installasjoner og bærekonstruksjoner i huset skal kun utføres av profesjonelle.

Hvis du unnlater å følge reglene for bygging, kan det koste deg dyrt. Du kan bli nødt til å betale for å få arbeidet gjort på nytt, og forsikringsselskapet kan nekte deg utbetaling ved et eventuelt skadeoppgjør.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan finne håndverkere?

Når du skal velge håndverkere, bør du hente inn minst tre tilbud før du bestemmer deg.

Det kan være fristende å gå for den billigste entreprenøren, men du får som regel det du betaler for. Velg heller noen som du tror kan gjøre det riktig på første forsøk selv om du betaler noe høyere timelønn. Særlig ved ombyggingsprosjekter er det viktig å velge håndverkere med høy kompetanse.

Be alltid om referanser. Bruk arkitekter og entreprenører med sentral godkjenning. Sørg for å sette opp en skriftlig kontrakt. Ved større ombyggingsprosjekter bør du velge en totalentreprenør som står for hele prosjektet.

I Byggstart har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerbedrifter på ett sted, så det skal være enkelt for deg å velge rett. Dersom du registrerer ditt prosjekt på Byggstart, blir du matchet med godt kvalifiserte entreprenører for ditt prosjekt.

Tips for ombygging av hus

1. Tenk langsiktig

Hvordan vil du og din families behov endre seg i løpet av de neste 15-20 årene?

2. Budsjetter for det uforutsette

Dersom huset er gammelt kan det dukke opp mange overraskelser underveis. Sørg for å sette av rundt 10-20 prosent av budsjettet til ekstra kostnader.

3. Ha papirene i orden

Ombygging av hus kan kreve byggetillatelse fra kommunen. Bygger du om et veldig gammelt hus, må du også sjekke om det er restriksjoner ut i fra vernehensyn.

4. Involver arkitekt for gode tips

En arkitekt er trent til å se utradisjonelle løsninger. Det kan spare deg for både tid og penger.

5. Velg rett entreprenør

Velg en entreprenør som kan dokumentere erfaring med tilsvarende ombyggingsprosjekter. Hent inn tilbud fra minst 2-3 ulike firmaer.

6. Skriv kontrakt

La aldri håndverkere sette i gang arbeidet uten først å ha en skriftlig avtale med pris, tidsfrist og omfang.

7. Materialvalg

Bygg med solide materialer. Ha respekt for den opprinnelige arkitekturen

8. Følg med på prosjektet

Ha løpende dialog med håndverkerne. Ta tak i problemer før de vokser seg store.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ombygging av hus

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.