Oppussing av bad: 8 ting du må vite

 

Vurderer du å pusse opp badet? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Oppussing bad tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Oppussing av bad

Mange drømmer om å pusse opp badet. Kanskje har du nettopp flyttet inn i en ny bolig og det eneste som mangler er det perfekte baderommet? Kanskje familieforøkelse har ført til at behovene på badet har endret seg? Kanskje har badet dere har hatt i alle år rett og slett bare behov for en fornying. Uavhengig av årsaken til oppussingen kan det å komme i gang virke uoversiktlig prosjekt for ufaglærte privatpersoner, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte. I denne artikkelen får du 8 nyttige råd til gjennomføringen og hva du bør tenke på før og underveis i prosjektet.

1. Finn ut hva slags type oppussing det er behov for

Baderommet er et av de dyreste rommene å pusse opp, det kan derfor være lurt å sette seg inn i nøyaktig hva slags type oppussing dere har behov for. Vi skiller gjerne mellom totaloppussing eller totalrenovering, og overflateoppussing. Sistnevnte kan for eksempel bety at det eneste du vil ha gjort er legging av nye fliser over de gamle og installering av nye baderomsmøbler. Denne typen oppussing av bad er i den rimeligere enden av skalaen (typisk 50.000 til 100.000 kr). Går du litt opp i budsjett har du mulighet til å for eksempel endre dusjløsning i tillegg. På den mer kostbare enden av spekteret har man totaloppussing som gjerne innebærer å rive alt som finnes i det eksisterende baderommet for så å bygge opp rommet fra grunnen av, gjerne med utvidelser (fra 200.000 kr og oppover).

I tilfeller der badet er bygget lenge før dere flyttet inn, kan det hende at dere ikke vet noe om tilstand på rør og sluk før gulvet allerede er pigget opp. Det er isåfall lurt å sette av en post i budsjettet til fornying av dette. Normalt bør man vurdere fornying av rør og sluk hvis det nåværende er mer en ti til femten år gammelt.

2. Finn ut av hva dere trenger på deres nye bad

Ved oppussing av bad bør dere først og fremst ta en vurdering på hvilke behov dere har for det nye rommet. Sett gjerne opp en ønskeliste med prioriteringer. På et familiebad bør man for eksempel kanskje prioritere to servanter. Har man små barn ønsker man kanskje plass til et stellebord, bleiebøtte og lignende. I tilfeller med slike midlertidige behov kan det være lurt å se etter alternative løsninger som gjør at du ikke trenger å gjøre permanente endringer av planløsninger etc. for å få plass til noe du bare vil trenge en liten stund.

3. Sett dere inn i hva som er drivere av pris på baderomsoppussing

I tillegg til ønskelisten med behov, vil budsjett selvfølgelig ha mye å si for prosjekteringen og plantegningen. En viktig driver av pris på baderomsoppussing er gjerne standard på slikt som baderomsinnredningen, armaturer, servant og eventuell benkeplate. Høy standard gir høyere pris. Fliser er normalt ikke en hoveddriver av pris, med unntak av fliser i naturstein som marmor, som er noe dyrere. Selvfølgelig er størrelsen på badet også utslagsgivende for hva oppussingen vil koste. Det er imidlertid de tingene som du ikke ser (rør, elektrisk, membran), som gjerne vil være de største kostnadspostene, men disse kan du i mindre grad påvirke selv. Behovet for tekniske arbeider uansett størrelsen på badet fører til at også små bad vil være relativt kostbare å renovere.

Du velger gjerne materialer og produkter til baderomsoppussingen selv, selv om noen entreprenører har gode avtaler fra utvalgte leverandører. Noen baderomsentreprenører tilbyr pakker med basisprodukter dersom du kun har behov for det helt nødvendige.

Du kan spare mye ved å holde deg oppdatert på tilbud og kampanjer, og kjøpe inn materialer når de er billige.

Mange ønsker en luksuriøs og eksklusiv spa-følelse når de skal pusse opp. På et lite rom som badet trenger man ikke betale i dyre dommer for dette. Man kan heve totalinntrykket voldsomt ved hjelp av et par strategisk plasserte designelementer og utvalgte eksklusive materialer.

Det kan også være lurt å prioritere gode tekniske løsninger når det kommer til ventilasjon, oppvarming og belysning. Med gulvvarme og flatterende belysning oppnår man mye lettere en luksuriøs følelse.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

4. Tenk nøye gjennom planløsning

Kan du kombinere badekar og dusj? Skal du ha frittstående servant, eller bruke benk under servant til oppbevaring? Ønsker dere plassbygde løsninger for oppbevaring i dusj?

Om du legger planene alene, eller bestemmer deg for å inkludere en interiørarkitekt, er det uansett verdt å ta en grundig vurdering av hvilke ulike muligheter dere har før dere leverer plantegning til entreprenøren.

Noe av det viktigste å ta i betraktning når du bestemmer deg for planløsning, er oppbevaringsplass. De fleste ønsker seg et bad uten synlig rot, med rene overflater.

Tenk nøye gjennom hvor dere skal få plass til alt. Håndklær, hårføner, produkter og kanskje også skittentøy. Generelt bør dere tilrettelegge for minst like mye oppbevaring som dere har i dag.

Samtidig kan et lite rom som badet raskt virke overmøblert og trangt. Sørg for å la det bli igjen litt gulvrom til å bevege seg på.

Heldigvis finnes det en rekke smarte løsninger for å få maksimal plassutnyttelse på mindre arealer. Dersom du ønsker hjelp til å finne slike løsninger, eller vil ha noe som er plassbygget akkurat for dere, kan det være lurt å inkludere en interiørarkitekt.

5. Tenk tidløshet og holdbarhet

Uansett om dere ser for dere å selge i nærmeste fremtid eller ikke, kan det være lurt å tenke på at badet burde fremstå mer eller mindre moderne også fem-ti år frem i tid. Slik unngår du å måtte bruke penger på ytterligere fornying av badet dersom dere selge eller går lei av fargene og løsningene dere har valgt.

Både når dere bestemmer dere for planløsning, materialer og nye tekniske løsninger er det lurt å ha i bakhodet at det bør vare lenge uten for mye vedlikehold.

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

6. Lag skriftlig kontrakt og utarbeid en fremdriftsplan med entreprenøren

Etter du har valgt en entreprenør til oppussingen av ditt bad er det tid for å skrive kontrakt. Å skrive en tydelig og detaljert kontrakt er viktig for å unngå uforutsette kostnader og misforståelser. Vi anbefaler kontraktsmalene fra forbrukerrådet til bruk ved kjøp av håndverktjenester. Disse finner du her.

I tillegg bør du sette deg med entreprenøren og skrive en mer detaljert fremdriftsplan før igangsettelse. Fremdriftsplanen bør inneholde konkrete milepæler du bruke som en sjekkliste for å sørge for at byggingen går som planlagt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

7. Ikke ta på deg mer egeninnsats enn du har kapasitet og kompetanse til

Badet er et rom som bør overlates til fagfolk. Her er det mye som kan gå galt og dette kan få kostbare konsekvenser.

Mye av jobben er tekniske fag (elektrisk, rør, ventilasjon), og vanskelig arbeid som fliselegging og membran. Dette bør man overlate til fagfolk. Hvis man ønsker å bidra selv, kan man være med å rive eller kjøre bort materialer.

Bestemmer du deg for å gjøre noe av jobben selv, har du isåfall også et egenansvar for at arbeidet gjøres i henhold til gjeldende våtromsregler og krav om FDV-dokumentasjon. Uansett bør du involvere en entreprenør eller rørlegger tidlig i prosessen, for å få en profesjonells mening om hva du kan gjøre selv og hva du må sette bort.

8. Gå sluttbefaring og få tilsendt dokumentasjon

Når du får pusset opp eller renovert et rom med høye tekniske krav, slik som baderommet, er det viktig å få utført en grundig sluttbefaring. Få gjerne inn en ekstern faglært til å gå sluttbefaringen med deg. Det er vanlig å holde tilbake siste del av kontraktsbeløpet til du er sikker på at alt er i orden og eventuelle mangler er utbedret.

Helt til slutt må du også passe på at du får tilsendt alle nødvendige papirer og dokumentasjon. Det er viktig å ha dette tilgjengelig for eksempel ved salg, vedlikehold eller ytterligere oppussing.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Hvordan finne rett entreprenør?

Når du skal pusse opp badet er det viktig å finne rett entreprenør. Slik sørger du for at arbiedet bli rutført til rett tid, til en rimelig pris og med en kvalitet som gjør at badet vil holde i flere tiår.

Når du skal vurdere anbud er det første du tenker på kanskje prisen. Den er riktignok svært viktig for mange, men bør ikke være det eneste vurderingskriteriet. Et lavt pristilbud fra en entreprenør kan skyldes at deres tilbud ikke dekker alle de samme punktene som et annet tilbud. Du bør også være obs på spesielt lave tilbud i tilfeller der entreprenøren ikke er nøye kvalitetssikret. Dersom prisen går ned på bekostning av kvaliteten vil det aldri lønne seg. Kvalitet koster, og generelt vil pristilbud fra kvalitetssikrede håndverkere ikke plassere seg spesielt langt fra hverandre. Av den grunn ser vi at det generelt er nok å hente inn tre ulike pristilbud, men du bør alltid hente inn minst to.

Et annet viktig spørsmål du bør stille når du skal velge håndverkere er; Når kan dere starte?. Kapasitet og gjennomføringsevne vil være avgjørende for når arbeidet kan settes i gang og når det nye badet vil stå ferdig. Sørg for å få klarhet i når entreprenøren ser for seg å kunne starte og når de forventer å være ferdig med ditt prosjekt før du tar en avgjørelse.

Det finnes også noen grunnleggende krav du må stille til håndverkerne som skal gjennomføre prosjektet ditt. Det første er krav til økonomisk soliditet. Det vil si hvor stabil og sikker økonomi firmaet har. Det er viktig for deg som privatperson fordi det vil føre til store forsinkelser om firmaet går konkurs underveis i prosjektet ditt. I tillegg har du en garantiperiode, normalt på fem år, det er viktig at entreprenørfirmaet du velger heller ikke går konkurs i denne perioden. Slik kan du være trygg på at selv om noe uforutsett skulle oppstå, har fortsatt firmaet mulighet til å gjøre de nødvendige utbedringene.

I tillegg finnes det flere lisens- og godkjenningsordninger for håndverkere i Norge. De fleste er frivillige men du kan likevel se etter disse godkjenningene som et ekstra kvalitetsstempel. På baderomsprosjekter bør du se etter om firmaene innehar våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom og/eller sentral godkjenning.

Er du klar til å sette igang oppussingen av ditt bad? Isåfall kan du benytte gratistjenesten Byggstart for å komme i kontakt med de objektivt beste entreprenørene i ditt område. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Registrer gjerne prosjektet ditt på Byggstart så hjelper vi deg i gang.

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.