10 tips til bygging av arkitekttegnet hus

 

Vurderer du å bygge et arkitekttegnet hus? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Arkitekttegnet hus

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge arkitekttegnet hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Hovedforskjellen mellom et arkitekttegnet hus og et kataloghus vil være muligheten dere har til å spesialtilpasse huset. Kataloghusene er ment å skulle passe godt til mange, men passer sjeldent perfekt. Selv om du kan gjøre en del endringer på modellen du velger (mot ekstra kostnader), vil dere mest sannsynlig måtte inngå en del kompromisser. Dette slipper du dersom du velger å bygge en arkitekttegnet bolig. Arkitektens oppgave er å kombinere samtlige av familiens behov og ønsker, og samtidig gi dere et hus som er visuelt tiltalende. Velger du å bygge med arkitekt kan du i tillegg få et hjem ingen har maken til, som er unikt for akkurat din familie.

1. Tenk på hvorfor dere vil bygge et arkitekttegnet hus

Er dette et hjem dere planlegger å bli gamle i? Eller er det kanskje en fritidsbolig dere muligens kan komme til å selge etter hvert? Grunnen til at dere ønsker å bygge hus, kan ha mye å si for hva slags hjem det lønner seg å bygge. Det kan avgjøre hvorvidt dere burde bygge med løsninger som er hundre prosent spesialtilpasset dere, eller med løsninger som kan fungere bra for flere.

Dersom det er et hjem dere planlegger å bo i lenge, kan det være lurt å ta hensyn til eventuelle faktorer som kan endre deres behov for boligen. For eksempel kan det kanskje være lurt å vurdere løsninger som fungerer også når man blir eldre, eller legge inn ekstra rom med tanke på fremtidig familieforøkelse.

2. Finn en passende tomt

Kanskje dere allerede har bestemt dere for tomten, men hvis ikke er det verdt å ta en vurdering på hvilken tomt dere skal kjøpe. Det kan ha innvirkning på både pris og tidsbruk i byggeprosjektet. Utnyttelsesgraden på boligtomter ligger normalt rundt 20%, men dette varierer en del mellom ulike kommuner, så det er viktig å forstå hvor stort fotavtrykk dere kan lage på tomten dere vurderer.

Byggeprosjektet kan bli dyrere dersom det for eksempel er behov for sprengningsarbeid. En skrå tomt på fjellgrunn vil være en del dyrere å bygge på enn en flat tomt på normal grunn. I tillegg kan anleggsarbeidet ta betydelig lenger tid dersom det er kronglete adkomst til tomten.  

3. Få oversikt over budsjettet

For å få oversikt over budsjettrammene dere må holde dere innenfor, bør dere dra i banken tidlig. Dette bør dere gjøre før dere har første møte med arkitekt. Det vil være skuffende å begynne å utvikle tegninger med arkitekten, for så å finne ut at det dere har sett for dere vil være langt dyrere enn hva har budsjett til.

En grei tommelfingerregel er at et nybygg i gjennomsnitt vil koste mellom 30.000 og 40.000 kroner per kvadratmeter. For bygg av enklere standard kan man komme ned i så lite som 27.000, mens i den mer eksklusive enden av skalaen kan kvadratmeterprisen komme opp i så mye som 45.000, eller mer. I tillegg kommer prisen for arkitekttjenestene, som gjerne utgjør mellom fem og ti prosent av den totale byggekostnaden, ikke inkludert prisen av tomten. De fleste arkitekter opererer med en timepris på mellom 1.200 og 1.500 kroner.

4. Hold av en buffer til uforutsette utgiftsposter

Det er alltid lurt å ha en buffer på ca ti prosent av totalbudsjettet til uforutsette kostnader. Det er ikke sjeldent at man oppdager ting man har lyst til å endre på underveis i byggingen, da er det fint å ha rom for å faktisk gjøre disse forandringene uten at det blir en økonomisk belastning.

I tillegg kan det oppstå uforutsette hendelser og forsinkelser underveis i byggingen, som gjør prosjektet dyrere.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

5. Sett deg inn i hvordan du kan spare penger

Dersom dere ønsker å spare penger kan du i første omgang ta en vurdering på hva slags type materialer, tekniske løsninger og byggemetode du ønsker. Tekniske løsninger vil for eksempel si ventilasjonssystemet, det elektriske, oppvarmingen og lignende. Materialvalg gjelder alt fra utvendig kledning og tak, til benkeplater og maling. Byggemetoden vil i stor grad styres av hva slags visuelt uttrykk dere ønsker på fasaden. Her har man blant annet mulighet til å støpe større deler av bygningen i betong, bygge hovedkonstruksjonen i tre, som er det vanligste i Norge, eller bygge i mur.

Husk at du ikke bare burde tenke pris, men også kvalitet. I lengden kan det vise seg å være mye mer økonomisk å velge slitesterke og solide materialer og løsninger. I tillegg finnes det flere løsninger som vil gjøre at du kan spare penger på slikt som oppvarming og strøm senere. Det kan være verdt å sette av en del av budsjettet til energisparende tiltak som god isolasjon, solcellepaneler eller varmepumper til oppvarming.  

6. Finn en arkitekt som har tegnet tilsvarende hus

Arkitekten eller arkitektene du vurder for ditt boligprosjekt, bør med fordel ha tegnet lignende hus tidligere. Spør om å få se en portefølje dersom dette ikke allerede ligger på nett. Om ikke arkitekten har gjort bygg i nøyaktig samme stil tidligere, bør du i det minste sørge for at du liker det visuelle uttrykket på hans eller hennes tidligere arbeider. På denne måten er du sikrere på at du får det du har lyst på, og det blir lettere å stole på arkitektens dømmekraft.

Dersom du ikke har gjort deg opp en mening om hvilken stil du ønsker å bygge i allerede, kan dette være noe det er lurt å tenke litt på før dere begynner arbeidet med å utvikle tegninger.

Bygge arkitekttegnet hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

7. Gjør deg opp tanker om design og utforming før første møte med arkitekten

I forkant av første møte med arkitekt, vil det være hensiktsmessig for begge parter om du allerede har gjort deg opp noen tanker om hva du ønsker deg. Hva slags stil du ønsker å bygge i kan være et greit sted å starte. Det vanligste stilretningene på nybygg i Norge er tradisjonelle og moderne hus. Mange som velger å benytte en arkitekt ønsker seg gjerne også noe mer unikt. Dette kan for eksempel være et funkisinspirert bygg, eller noe helt annet. Benytt gjerne pinterest, instagram eller lignende plattformer for å samle deg en bank av inspirasjon.

Når du først sitter i møte med arkitekten er det er fort gjort å bli revet med av en god første idé.  For at du skal bli fornøyd i lengden, kan det derimot lønne seg å kjenne til alternativene og ha gjort seg opp en egen mening om hva dere er ute etter.

Det kan også lønne seg å besøke boligmesser i planleggingsperioden. Slik kan du hente inspirasjon til både byggemåte, materialvalg, smarte/energieffektive løsninger, og mer overordnede byggestiler. Her får du innblikk både i tradisjonelle og innovative valgmuligheter og retninger. Det finnes også egne messer for eksempel for interiør, når det blir tid for å ta stilling til det.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

8. Planlegging gjennomføringen godt

Du bør i første omgang få overblikk over den totale tidsbruken for prosjektet som helhet. Du kan regne med at det å bygge et arkitekttegnet hus vil ta minst et år, men ofte også mer. Når du setter opp tidsplanen din kan du ta utgangspunkt i denne oversikten:

  • Arbeid med arkitekt tar gjerne fire til seks måneder. Dette inkluderer arbeid med søknadsunderlag.
  • Anbudsprosess med entreprenører: To til tre måneder.
  • Grunnarbeider, graving og eventuell sprenging: Én til to måneder.
  • Bygging av grunnmur og annet betongarbeid: Én til to måneder.
  • Bygge tett råbygg: To til fire måneder.
  • Resterende tømrerarbeid og innvendig ferdigstilling: Tre måneder eller mer.

Når det gjelder detaljene på akkurat din bolig, avgjøres dette i prosjekteringen. Det er en oversikt som du utformer med arkitekt og entreprenør som inneholder alt fra hva slags ytre kledning og vinduer du vil ha, til hva slags maling, gulv og fliser du ser for deg. Husk at noen materialer har lang leveringstid og kanskje til og med venteliste, du bør derfor sjekke at du kan få tak i det du trenger tidsnok til at det ikke forsinker byggingen. Gjør dette så tidlig som mulig.

Når du velger en entreprenør kan dere med fordel videreutvikle fremdriftsplanen ytterligere. Den bør inneholde spesifikke datoer for når ulike ting skal være gjort. Disse vil fungere som milepæler i arbeidet. På den måten er det lettere for deg som ufaglært å sørge for at byggingen går som den skal.

Generelt er det lurt å huske at alle deler av prosjektet nok kommer til å ta noe lenger tid enn forventet. Legg derfor inn godt med slingringsmonn og gode marginer.

9. Velg rett entrepriseform

Når du velger entreprenør, har du noen valgmuligheter når det gjelder organisering av de ulike håndverkerne:

  • Du kan hyre inn én entreprenør per fagområde, og selv koordinere alle disse i forhold til hverandre. Dette kalles delt entreprise.
  • Du kan la en hovedentreprenør organisere og koordinere byggearbeidet.
  • Du kan også velge en kombinasjon av disse løsningene, der du for eksempel ansetter et eksternt firma for graving og grunnarbeider, mens en hovedentreprenør tar seg av det resterende.

Når det gjelder et stort prosjekt som et arkitekttegnet hus, bør du la en hovedentreprenør ta seg av prosjektledelsen. Du kan eventuelt leie inn en ekstern prosjektleder, hvis du likevel ønsker en delt entreprise. Med mindre du har omfattende erfaring innen bygg fra før, vil koordineringsjobben mest sannsynlig være for kompleks og tidkrevende til at den er verdt å gjøre selv.

10. Hold god tone med entreprenøren og vær tett på arbeidene

Både i planleggingsfasen og underveis i byggingen er det lurt at du holder en ryddig og ordentlig kommunikasjon med entreprenøren(e). Pass også på at dere holder følelser ute av diskusjonen dersom det skulle oppstå uenigheter angående ekstra kostnader eller forsinkelser.

Det er lurt å være innom byggeplassen ofte. Du kan med fordel også ta bilder av arbeidene underveis, særlig dersom det er noe dere stusser over. Ikke bare er det lurt å ha denne typen bilder tilgjengelig hvis det skulle oppstå uenigheter med entreprenøren, men det kan også være gøy å ha senere.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Hvordan finne rett entreprenør?

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Registrer gjerne prosjektet ditt på byggstart.no hvis du vil at vi skal ta kontakt.

Bygge arkitekttegnet hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.