Bygge bad i kjeller: En komplett guide (priser, regler, prosess)

 

Skal du bygge bad i kjelleren? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Bygge bad kjeller

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Få 3 tilbud på nytt bad i kjelleren

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Mange går og drømmer om å ha et ekstra baderom i huset. Og om du har en stor kjeller, kan det være en god idé å se på mulighetene til å bygge badet der. Kanskje som en del av en utleieenhet, i tilknytning til en «man cave», eller rett og slett et ekstra bad til husstanden. Dette vil også øke verdien på boligen din, så prosjektet kan vise seg å være en god investering. Men når du tar på deg et såpass stort prosjekt, er det viktig at du har tenkt ordentlig over hva det faktisk innebærer. Med denne guiden vil fortelle deg hvilke valg du må ta, hva det vil koste og hvordan du skal gå frem.

Ting å tenke på

Vi starter med planleggingen. Det er en del ting du må tenke over når du går for å bygge ut bad i kjelleren kontra andre steder i huset. Vanntilførsel og soilrør er åpenbart, men ting som ventilasjon, fukt og generell bokvalitet har fort litt andre forutsetninger når vi befinner oss under bakken.

Hvis du vurderer å selge boligen din, er det ingen tvil om at et ekstra bad i kjelleren vil øke verdien betraktelig. Men bad er også det rommet som skaper flest problemer ved eierskifte, og det er veldig viktig at alt arbeid er gjort skikkelig. Det er ikke noe hyggelig å finne fukt, råte og lekkasjer i et nykjøpt hjem, så sørg for å følge forskrifter for å unngå en potensiell langvarig krangel med kjøper. Når det er sagt, er det ikke noe hyggelig å finne det om du har tenkt til å bli boende heller.

Badets funksjon er også greit å ha bestemt seg for på forhånd. Ønsker du et komplett bad med både dusj og toalett, eller holder det med toalett og en håndvask? Er badet tilknyttet et gjesterom, eller er det mest ment som en kjapp vask etter at du har jobbet ute i hagen eller det nye arbeidsrommet du kanskje også har bygget i kjelleren? Planlegger du et fullt utstyrt bad trenger du selvsagt mer plass enn om du bare skal ha et ekstra toalett. Til et bad med dusj bør du i det minste regne med 5,5 kvadratmeter, mens med en liten do klarer du deg med 2,5 kvadratmeter.

Pass på at kjelleren blir godkjent som boligareal. Regler fra 2016 sier at det er tillatt med en takhøyde på 2 meter i eksisterende bygg, mens nybygg må ha 2,2 meter. Men dette er altså minstekrav, og for å beholde bokvaliteten kan det anbefales å prøve å holde seg på minimum 2,4 meter så lenge det er mulig.

Sjekk også hvordan det ligger an med radonkonsentrasjonen. Denne er ofte høyere i kjellere, spesielt der forekomsten av granitt er høy. Norge er faktisk ett av de landene hvor radonkonsentrasjonen er høyest. Maksgrensen som tillates er på 200 Bq/m3, men det anbefales en forekomst på under 100 Bq/m3.

Når du gjør om kjelleren til boareal, går det inn under bruksendring. Dermed er du også pålagt å søke til kommunen. Dette gjelder uavhengig av om badet er ment til eget bruk eller utleie. Vi har skrevet en utfyllende artikkel om regler for bad i kjeller

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Komplett bad eller ekstra toalett?

Om du føler du har behov for et nytt komplett bad eller bare et ekstra toalett i underetasjen, er ene og alene opp til deg. Det er åpenbart mer arbeid å kjøre på med full spa-avdeling, men det kan jo også være deilig å ha et sted i huset du kan drømme deg litt bort. Og er du ute etter drømmeboligen, er det kanskje akkurat dette du trenger.

Uansett, hva du bør gå for kommer an på hva badet skal brukes til. Hvis du har eller planlegger å bygge en kjellerstue til barna, er den kanskje ikke nødvendig med fullt bad. Men med et ekstra toalett der nede slipper du løping opp og ned trappene, og kan være en god idé. Om du derimot planlegger et gjesterom eller en hel utleieenhet, er det kanskje bedre å se på mulighetene til å bygge et komplett bad med dusj eller badekar.

Dette kommer selvsagt også an på hvor god plass du har. Et komplett bad vil ta betydelig mer plass enn et toalett, og som vi allerede har nevnt trenger du nok i hvert fall 5-6 kvadratmeter om du skal ha et fullt bad, og gjerne enda mer. Ha også i bakhodet at det ofte både er kaldere og fuktigere i kjelleren. Du bør sørge for en solid isolering på baderommet for å sikre best mulig komfort.

Dusjkabinett eller rett på fliser?

Om du velger å gå for et komplett bad, er det også fornuftig å gå en runde på om du ønsker dusjkabinett, eller om du heller vil ha et dusjhjørne hvor du dusjer rett på flisene. Har du tregulv, eller kanskje litt kinkig gulvfall, er et dusjkabinett den beste løsningen. Det er også løsningen som gir best beskyttelse mot fuktskader, som du absolutt vil unngå! Spesielt i kjelleren bør du tenke litt ekstra over dette.

De fleste tenker nok at det er penere med et dusjhjørne enn et dusjkabinett. Men moderne dusjkabinett har heldigvis mye å by på, både når det kommer til design og komfort. Det er også enklere å bytte ut et dusjkabinett enn et dusjhjørne om det for eksempel skulle oppstå en sprekk i en av flisene. På den andre siden, er et dusjhjørne billigere enn et dusjkabinett. Det er også enklere å rengjøre. Men så var det dette med fukt da. Vi har sett litt nærmere på hva du kan gjøre med dette i neste avsnitt.

Få 3 tilbud på nytt bad i kjelleren

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Ventilasjon

Når du ser for deg det nye badet ditt, er det fort gjort at du bare fokuserer på design og brukskapasitet, og glemmer litt alt som skjer i bakgrunnen. Ventilasjon er viktig både for å få en behagelig temperatur, og for å unngå eventuelle fuktskader. Dette gjelder spesielt i kjeller, hvor det ofte er kaldere, og den varme luften fra badet raskt kondenserer mot de kalde veggene, også i omliggende rom. Dette fører til mugg og sopp, og kan fort bli en dyr affære.

Her i Norge er temperaturen ofte høy på sensommeren, samtidig som fuktnivået også er høyere enn det er tidligere på året. I en kjeller er det ofte mye betong, som ligger skjermet av huset og bakken og holder en lav temperatur. Når den varme luften trenger inn i den kalde kjelleren, synker lufttemperaturen, og fuktigheten øker. Spesielt der det er stillestående luft er det fare for fukt, ettersom mangel på luftsirkulasjon gjør at den kalde luften holder seg på samme sted. Dette, i kombinasjon med mye vanndamp og kondens, gjør det ekstra viktig at det er tilstrekkelig ventilasjon på kjellerbadet.

I tillegg til at fukt og råte kan skade boligen din, kan det også være helseskadelig. Astma og bronkitt er vanlige sykdommer som kan komme av dårlig inneklima. Det kan også føre til konsentrasjonsproblemer, trøtthet og hodepine. Det er med andre ord flere gode grunner til å være ekstra påpasselig med ventilasjon og fuktproblemer.

Det behøver heldigvis ikke å være noen stor jobb å sørge for god nok ventilasjon. Du kommer langt med en luftspalte i døren som sørger for å trekke frisk luft inn i rommet. Kombinert med en ventil eller vifte oppunder taket, helst på andre siden av rommet, vil dette sørge for god utskiftning av den varme, fuktige luften.

Avløp

En annen ting du må tenke nøye over er avløpet. Gamle kjellere er som regel ikke bygget med tanke på at det skal være boareal, og ofte har ikke utbygger tatt avløp og drenering med i betraktningen da kjelleren ble oppført. Det er alltid et omfattende arbeid å installere nye rør og avløp, og ettersom gulvene og veggene som regel er i betong blir dette ekstra utfordrende i kjeller. Her blir du nødt til å bore i betongen, noe som kan gjøre det til en kostbar og bråkete affære. Avløpsrøret kan også ligge over kjellernivået, og du må installere en pumpe for å få pumpet avfallsvannet opp til selve avløpet. Det finnes imidlertid løsninger som er mer eller mindre lydløse, og det er absolutt mulig å fikse dette med en dusjpumpe eller toalettkvern.

Men med litt flaks har kjelleren din allerede dreneringen på plass. Kanskje er det til og med opplegg for vann og avløp. Men selv da vil det nok også bli behov for litt boring og graving, det skal mye til for at alt passer perfekt med der du planlegger å ha badet. Men du er i det minste godt på vei. Prøv i hvert fall å holde behovet for nye rør og avløp til et minimum. Plasser badet direkte under et våtrom i etasjen over, så blir det både billigere og enklere å koble opp det nye badet.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Gjøre selv eller bruke profesjonelle?

Som sagt er det et omfattende prosjekt å bygge et nytt bad, og det er viktig at du vet hva du driver med. Kanskje har du pusset opp selv før, og føler at du har tilstrekkelig med erfaring for å gjøre dette selv. Tenk nøye gjennom dette. Selv om det kan være penger på å spare på å gjøre arbeidet selv, er det også mye som kan gå galt om du slurver. Og det kan også bli vanskelig å få igjen noe på forsikringen om uhellet skulle være ute og arbeidet er utført av ufaglærte.

Ta uansett en prat med en rørlegger og en elektriker før du setter i gang. Da kan dere sammen gå gjennom planene dine om det nye badet, og hva du har tenkt til å gjøre selv. Kanskje finner du ut at det er ting du ikke har tenkt på, eller at løsningene du så for deg ikke vil fungere i praksis. Vi i Byggstart har et stort nettverk av dyktige entreprenører, så ikke nøl med å ta kontakt om du er ute etter hjelp. Det er gratis å registrere prosjektet ditt hos Byggstart, og vi gir deg flere pristilbud fra entreprenører med gode referanser.

Selv om det riktignok ikke finnes noen lov om at du ikke kan legge for eksempel membranen selv, bør du være forsiktig med dette. Våtromsnormen sier også at du skal overlate dette til fagfolk. Det samme gjelder for skjulte rørarbeider, skjøting av rør, arbeid knyttet til sluk og selvsagt alle elektriske arbeider. Husk også å skaffe deg FDV-dokumentasjon når arbeidet er ferdig, for å være sikker på at du ikke taper penger når du en dag skal selge boligen.

Mye av overflatearbeidet kan du riktignok gjøre selv. Legge fliser, sette opp dusjkabinett, henge opp speil og montere baderomsmøbler er mulig så lenge du har tunga rett i munnen. Dette er kanskje også det morsomste arbeidet, ettersom det er dette som gir synlige resultater. Pass bare på at du ikke ødelegger noe av arbeidet rørleggeren har gjort, som for eksempel at du lager hull i membranen. Det er uansett viktig at du ikke blir overivrig her.

Hva vil det koste?

Prisen er selvfølgelig en viktig faktor når det kommer til utbygging. Dette vil nødvendigvis variere etter størrelse på badet, materialer og arbeidet som utføres. Basert på vår database vil snittprisen på et nytt bad i kjeller ligge på ca. 300.000 kr inkl mva (alle kostnader knyttet til prosjektet inkludert). Dette er selvfølgelig et grovt overslag, og prisene varierer mye (fra under 200.000 til over 500.000 for store og veldig luksuriøse bad). Du kan velge å gjøre noe av arbeidet selv, velge billigere baderomsmøbler, gå for mindre løsninger og lignende. Men husk at du også får det du betaler for. Dyktige håndverkere koster kanskje litt ekstra, men det er også verdt å betale for skikkelig kvalitet. Les mer om pris for bad i kjeller.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Er du klar?

Da håper vi du har litt bedre oversikt over hva det innebærer å bygge det nye badet i kjelleren. Så lenge du planlegger godt nok, har dyktige håndverkere og følger regler og forskrifter, burde dette gå helt fint. Ta gjerne en titt på de andre artiklene vi har skrevet om temaet, og kanskje du finner inspirasjon til å fikse på hjemmet på andre måter. Uansett hva det skulle være, hjelper vi i Byggstart deg med tips og råd, og vi har et stort nettverk av dyktige entreprenører som kan hjelpe deg med å få drømmeboligen. Ikke nøl med å ta kontakt. Og lykke til!

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på nytt bad i kjelleren

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.