Hva koster bordkledning? Pris i

 

2024

Lurer du på hva bordkledning koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på bordkledning, inkludert hvilke alternativer som finnes der ute, om denne typen kledning er verdt investeringen, hvordan du kan holde kostnadene nede, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Bordkledning

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster bordkledning?

Bordkledning er hyppig brukt i Norge og passer til vanlige hus, garasjer og uteboder. Den utvendige kledningen skal beskytte huset ditt mot vær og vind. Siden kledningen er noe av det første man ser på et hus, spiller den også en viktig rolle i å definere husets estetiske uttrykk. Tradisjonelt har gran og furu vært mye brukt som kledning på norske hus, men i løpet av de siste årene har også andre tresorter blitt mer populære. Treverk er generelt et rimelig materiale å bruke som kledning, men det krever også en del vedlikehold for å unngå sopp- og råteskader. Mulighetene er mange med bordkledning fordi du kan endre utseende uten å bytte ut hele kledningen ved å beise, male eller påføre annen trebehandling.

Hvis vi regner med alle kostnader som går med til å sette opp bordkledning, inkludert alt du trenger av materialer og arbeidskraft, ser vi at det koster cirka 2.000 kroner per kvadratmeter med veggflate. Dette er en gjennomsnittspris basert på vår prisdatabase, men det er også nokså store variasjoner. Prisene kan strekke seg fra 1.500 kroner per kvadratmeter for de billigste prosjektene til 3.500 kroner per kvadratmeter for dyrere prosjekter. Det er de ulike prisfaktorene som avgjør om ditt prosjekt vil ende opp i øvre, nedre eller midtre prissjikt. Alle byggeprosjekter er unike og det er derfor vanskelig å anslå en mer konkret pris uten å vite mer om detaljene for ditt konkrete prosjekt. Du kan få en mer nøyaktig pris ved å hente inn pristilbud fra entreprenører.

Hvis du må søke om byggetillatelse for gjennomføre prosjektet ditt, må du regne med at det går med en del utgifter til å utarbeide byggesøknad og saksbehandlingsgebyr til kommunen. Saksbehandlingsgebyret varierer som regel fra kommune til kommune, men vil ikke utgjøre en stor del av totalkostnadene. Du trenger normalt ikke byggetillatelse for å skifte kledning, men noen prosjekter innebærer det vi kaller betydelige fasadeendringer som endrer boligen uttrykk. For eksempel hvis du skal sette inn nye vinduer der det tidligere ikke har vært vinduer, eller sette inn vinduer av en annen størrelse enn de du allerede har. Da må du som regel søke om byggetillatelse før du setter i gang. Mange velger også å gjennomføre andre tiltak når de først er i gang med å bytte kledning, for eksempel å etterisolere. Dette vil i så fall føre til at totalkostnadene går opp.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Flere faktorer påvirker prisen

Hvor mye du til slutt ender opp med å betale for å bytte til bordkledning der du bor, avhenger først og fremst av størrelsen på bygget. Store eneboliger krever større mengder materialer og arbeidet med å sette det opp tar også lengre tid slik at du må betaler for flere arbeidstimer. Skal du ha ny bordkledning til mindre bygg som en utebod eller en garasje, blir det gjerne billigere. Det samme gjelder hvis du bare trenger ny bordkledning på en av veggene eller på et lite areal.

Med bordkledning kan du velge om du skal ha liggende eller stående bord. Som regel er det litt billigere å sette opp liggende kledning fordi det er lettere å montere og krever færre arbeidstimer. Valget mellom liggende eller stående kledning kommer ofte an på personlige preferanser. Med stående kledning ser huset høyere ut, mens det ser bredere ut hvis du har liggende kledning.

Videre finnes det flere typer bordkledning å velge mellom. Noen varianter er mer eller mindre vedlikeholdsfrie og disse koster gjerne litt mer. Her er et lite utvalg alternativer du har når det kommer til valg av bordkledning:

  • Gran: Gran er en vanlig type bordkledning med lange tradisjoner i Norge. Du kan bestille bordkledning i gran grunnet, beiset eller ferdigmalt. Selv om materialet har forholdsvis gode fuktavvisende egenskaper, kreves også en del vedlikehold.
  • Varmebehandlet furu: Furu som er varmebehandlet trenger normalt ikke overflatebehandling, men du kan fint bruke olje dersom du ønsker å bevare fargen. Varmebehandlingen gir mindre sprekker og flising i treverket.
  • CU-impregnert furu: Dette er en svært motstandsdyktig form for bordkledning som beskytter godt mot fukt og råte. CU-impregnert furu passer derfor godt for deg som bor i områder preget av tøffe klimaforhold med mye regn. Kan males, beises eller stå ubehandlet.
  • Varmebehandlet ask: Dette treverket har en fin rødbrun farge og ser veldig flott ut. Ved varmebehandling blir ask vedlikeholdsvennlig, med lite sprekker og flising.
  • Malmfuru: Malmfuru har lang levetid og krever lite vedlikehold. Malmfuru kommer i flotte farger og gir en pen fasade til huset.
  • Sedertre: Sedertre har blitt populært på grunn av treverkets motstandsdyktighet mot sopp og råte, samt det flotte utseende.
  • Sibirsk lerk: Sibirsk lerk har også blitt mer populært de siste årene. Sibirsk lerk karakteriseres av pene årringer og er et vedlikeholdsvennlig materiale som egner seg godt som bordkledning.

De ulike typene treverk har forskjellige egenskaper og varierer i pris. Som regel er gran og furu rimeligere valg, mens andre tresorter og vedlikeholdsvennlige alternativer gjerne koster litt mer. I tillegg kan du velge mellom ulike typer overflatebehandling og profilering. Dette kan også påvirke prisnivået.

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel med bordkledning, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel for et prosjekt der det ble byttet bordkledning på en enebolig med 170 kvm veggflate:

  • Stillas: 15.000 kr
  • Prosjektledelse, rigg og drift: 12.000 kr
  • Riving og avfallshåndtering: 25.000 kr
  • Montering av ny kledning: 150.000 kr
  • Materialer: 110.000 kr

Totalsum: 312.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på 312.000 kroner for en vegg på 170 kvadratmeter, noe som tilsvarer 1.835 kroner per kvadratmeter. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan holde kostnadene nede

Det kan fort koste flere hundre tusen kroner å bytte bordkledning på et hus av en viss størrelse. For de fleste er det en stor investering man bør tenke nøye gjennom på forhånd. Det er også lurt å forsøke å redusere kostnadene der det er mulig for å oppnå en rimelig pris. Men hvordan hvordan spare penger på ny bordkledning? Gjennomsnittsprisene vi opererer med i denne artikkelen inkluderer kostnader til både materialer og arbeidskraft. Vi skal her se nærmere på muligheter for å spare penger i begge kategorier.

Kjøp av materialer

Den mest opplagte måten å spare penger på når det kommer til kjøp av materialer, er å velge en rimelig type bordkledning. Likevel er det slik at du får det du betaler for, og du kan ikke regne med at de billigste typene bordkledning har like lang holdbarhet som dyrere alternativer. I tillegg krever de gjerne mer vedlikehold og ser kanskje ikke like flott og eksklusivt ut. På lengre sikt kan det fort lønne seg å betale litt mer for noe som holder lenger.

I mange tilfeller er det likevel mulig å få kjøpt bordkledning av høy kvalitet til en rimelig pris hvis du følger med på prisutviklingen og slår til når det er billig eller når leverandørene har tilbud eller kjører kampanjer. Du bør også prøve å få rabatt når du skal kjøpe inn materialer. Generelt er det lettere å få rabatt hvis du kjøper inn materialer i større mengder fremfor å gjøre flere små innkjøp. Noen ganger er det også mulig å benytte seg av eventuelle rabatter som entreprenøren kan ha. Ofte har håndverkere gode rabatter der de handler ofte, noe som er en viktig grunn til at mange overlater innkjøpet av materialer til entreprenøren.

Distansen mellom deg og leverandør av materialer er en annen ting å tenke på. Er det lange avstander mellom dere, kan det fort bli dyrt å transportere store mengder materialer. Derfor lønner det seg vanligvis å først sjekke hvilke alternativer som finnes i nærheten av der du bor.

Arbeidskraft

Arbeidskraften du betaler for når du skal bytte kledning utgjør en ikke ubetydelig andel av de totale kostnadene. Også her er det store prisvariasjoner på markedet. Derfor kan prosjektet bli billigere hvis du klarer å finne en entreprenør som tar en rimelig pris, men som samtidig leverer god kvalitet. For å kunne sammenligne priser på fagfolk må du som regel hente inn pristilbud på forhånd til ditt spesifikke prosjekt. Vi anbefaler at du henter inn minst 3 tilbud gjennom en anbudsrunde slik at du får oversikt over prisene og har alternativer å velge mellom. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører. Byggstart har på forhånd kontrollert godkjenninger, referanser og kredittrating for å sikre at entreprenørene har riktig kompetanse. Hos Byggstart kan du sammenligne pristilbudene du mottar og finne en entreprenør som passer til ditt budsjett. Det er både gratis og uforpliktende å bruke Byggstarts tjeneste.

Slik vurderer du pristilbud

Det er enkelt å hente inn pristilbud. Du kan sende en prosjektbeskrivelse til entreprenører du vurderer aktuelle og be om et pristilbud, men som regel er det lettere å registrere prosjektet ditt hos en anbudstjeneste. Da slipper du å gjøre store deler av jobben selv. Når du har mottatt pristilbud, må du gå i gang med å sammenligne tilbudene. Det kan noen ganger være vanskeligere enn forventet. Sammenligningen kan fort bli upresis hvis du bare ser på sluttsummen og velger deretter. Du må først sjekke hva som er inkludert i tilbudene og om alle entreprenørene har inkludert det samme. Hvis ikke, kan det forklare eventuelle prisforskjeller.

I tillegg bør du sjekke flere detaljer for å vite hva du egentlig har fått tilbud om. Prisene kan for eksempel oppgis som en fastpris eller et prisoverslag. Håndverkere er til en viss grad bundet av prisoverslaget, men husk at den reelle prisen kan avvike med cirka 15%. Prisoverslag har til hensikt å gi en pekepinn og det brukes gjerne uttrykk som "cirka", "omkring", "omlag" for å indikere at det er et prisoverslag. Ofte gir entreprenører en pris som kommer med visse forbehold, og noen ganger er ikke alle tjenestene inkludert i selve tilbudet, men kommer som et tillegg i pris. Når du sammenligner tilbud, bør du sjekke slike detaljer og se om det samme gjelder for alle entreprenørene eller bare en eller noen få av dem.

Det er viktig å få en god pris, men det er også viktig at du finner en entreprenør som er dyktig og som utfører en god jobb. Pris er derfor ikke alt. Anbudstjenester som Byggstart har allerede kvalitetssikret entreprenørene som kan gi tilbud slik at du kan føle deg trygg på at de som gir tilbud har riktig kompetanse.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt å kjøpe bordkledning?

Det kan være ulike grunner til at man ønsker å bytte kledning. Noen ganger kan det skyldes at eksisterende kledning har fått omfattende fukt- og råteskader, og da er det som regel nødvendig å bytte kledning, slik at det ikke blir et spørsmål om hvorvidt det er verdt å bytte eller ikke. For mange er det verdt å velge bordkledning fremfor andre alternativer fordi det ser veldig flott ut, særlig tresorter som er mer eksklusive eller som har spesielle profiler eller riktig overflatebehandling. Til syvende og sist er det dine preferanser og ditt budsjett som avgjør om det er verdt investeringen.

I forbindelse med bytte av utvendig kledning velger mange å etterisolere boligen samtidig. Dette kan særlig være lønnsomt hvis du bor i en eldre bolig med begrenset isolasjon. Etterisolering bidrar til å redusere varmetap og kan i fremtiden potensielt spare deg for tusenvis av kroner i strømutgifter som ellers ville gått til oppvarming. Etterisolering miljøvennlig fordi det reduserer energiforbruk, og økonomisk fordi du slipper å betale for oppvarming i like stor grad. Uansett om du skal etterisolere i tillegg eller bare bytte kledning, bør du planlegge godt og sette opp et budsjett. Med et detaljert budsjett som tar høyde for eventuelle uforutsette kostnader, blir det lettere å gjennomføre prosjektet innenfor rammene du har satt deg.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bytte kledning? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.