Hva koster ferdighus? Pris i

 

2024

Lurer du på hva et ferdighus koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for ferdighus, inkludert hvilke faktorer som påvirker totalprisen, hvordan du kan spare penger, hva som skiller ferdighus fra brukte boliger når det gjelder budsjett, om ferdighus egentlig er verdt det, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Ferdighus

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge nytt hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster et ferdighus?

Hvis du skal ta første skritt mot å eie ditt eget hus, står du overfor en viktig avgjørelse: Skal du kjøpe et unikt, arkitekttegnet hus, et ferdighus eller en brukt bolig? I dag blir det stadig mer populært å kjøpe ferdighus, som kjennetegnes av nokså standardiserte, men rimelige, praktiske og pene løsninger. Ferdighus kan kjøpes gjennom ferdighusleverandører eller ved å engasjere en arkitekt og entreprenør som kan designe og bygge drømmehuset ditt. Du kan få små ferdighus, tomannsbolig, moderne og unike ferdighus, og ferdighus med utleiedel. Mulighetene er mange.

Prisen for et ferdighus vil variere i hvert unike tilfelle, men i følge prisstatistikken i våre databaser, må du i gjennomsnitt betale cirka 33.000 kroner per kvadratmeter når du skal bygge ferdighus. Merk at dette er en gjennomsnittspris og at prisen kan være både høyere og lavere, avhengig av de ulike prisfaktorene. Hvis du ønsker rimelige løsninger kan du få ferdighus til ned mot 27.000 kroner per kvadratmeter, og hvis du ønsker det mer eksklusivt og er i stand til å betale mer, kan du få ferdighus med en kvadratmeterpris på 45.000 kroner og oppover. Hvor mye du betaler til slutt for huset kommer altså i stor grad an på hvor stort hus du skal bygge.

Disse gjennomsnittsprisene inkluderer alt man trenger av materialer, produkter og arbeidskraft. I tillegg til det, trenger du naturligvis en tomt å bygge huset på. Hvis du ønsker å designe huset selv i stedet for å kjøpe et standardisert hus fra en ferdighusleverandør, må du også betale for en arkitekt. Arkitekten vil normalt hjelpe deg både med å tegne det nye drømmehuset ditt, men også å ta seg av søkeprosessen og stå oppført som ansvarlig søker når du skal søke byggetillatelse hos kommunen. En arkitekt tar typisk mellom 900 og 1.500 kroner i timen. I tillegg tar kommunen et saksbehandlingsgebyr som kan variere fra kommune til kommune. Det er ikke uvanlig å betale et sted mellom 100.000 - 200.000 for arkitektarbeid og prosjektering. Kjøper du et ferdighus fra en ferdighusleverandør, slipper du å betale for å få huset spesialtegnet av en arkitekt, men til gjengjeld er løsningene nokså standardiserte, selv om de kan tilpasses til en viss grad mot prisjustering. Hva som er inkludert i tilbudene fra en ferdighusleverandør kan også variere. Normalt må du regne med å betale offentlig gebyrer utenom, og tomten må gjerne være byggeklar til støpearbeid. Det vil si at arbeid med graving og sprenging ofte ikke er inkludert hvis det er behov for det.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva påvirker prisen på ferdighus?

Flere faktorer er med på å avgjøre om prisen for å bygge et ferdighus havner i nedre prissjikt, ned mot 27.000 kroner per kvadratmeter, i øvre prissjikt, opp mot 45.000 kroner per kvadratmeter, eller et sted midt i mellom. Før betongarbeid kan settes i gang, må det noen ganger graves eller sprenges og pigges i fjell. Andre ganger er det behov for å tilføre masse på tomten eller gjøre tilpasninger hvis det er en skrå tomt. Grunnforholdene på tomten din vil avgjøre hvor omfattende dette arbeidet blir, og totalprisen vil i stor grad påvirkes av dette. Mange ønsker også å legge til rette for en hage eller andre typer uteområder utenfor huset, noe som kan kreve asfaltarbeid, støttemurer eller beplantning. Hvis du skal engasjere en arkitekt for å designe ditt eget hus med flere forskjellige spesialtilpassede løsninger, kan dette komplisere arbeidet noe og kreve flere arbeidstimer, noe som igjen vil føre til høyere totalpris.

Kvadratmeterprisen blir billigere hvis du velger mer standardiserte løsning som tilbys av ferdighusprodusenter. Prisen avhenger dessuten av hvilken standard du velger på møbler, produkter, materialer og interiør. Hvis du for eksempel ønsker eksklusive løsninger for interiør på kjøkken og bad, så vil det være med på å presse opp prisen. Når det kommer til valg av standard, er du mer fri til å kunne styre prisen opp eller ned selv, men for mange sitter det langt inne å skulle gjøre for store kompromisser når de skal velge materialer, produkter og interiørløsninger. Pris henger sammen med kvalitet og selv om vi alle helst ønsker å betale så lite som mulig, er det også viktig at det nye huset holder tilstrekkelig høy kvalitet. Kjøper du ferdighus hos en ferdighusleverandør, får du som regel tilbud om standardiserte løsninger, for eksempel knyttet til fliser på bad, peis-løsning, type trapp og lignende. Løsningene kan gjerne oppgraderes, men da mot et tillegg i pris.

For å i det hele tatt kunne bygge et nytt hus, er man naturlig nok også avhengig av å ha en tomt å bygge på. Prisen for bygging av hus kan variere avhengig av hvor i landet huset skal bygges. Generelt må du betale mer for tomter i sentrale strøk.

Siden mange faktorer er med på å påvirke prisen for bygging av ferdighus, er det viktig at du setter opp et budsjett som tar høyde for de ulike prisfaktorene og eventuelle uforutsette kostnader.

Bygge nytt hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel for oppføring av ferdighus, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få et byggefirma på befaring.

For oppføring av ferdighus i form av en enebolig på 220 kvm fordelte kostnadene seg slik:

  • Graving: 700.000 kr
  • Grunnmur: 850.000 kr
  • Tømrer: 3.400.000 kr
  • Flislegger: 300.000 kr
  • Maler: 450.000 kr
  • Elektriker: 520.000 kr
  • Rørlegger: 720.000 kr
  • Blikkenslager: 210.000

Totalsum: 7.150.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på over syv millioner kroner, og dette gir en kvadratmeterpris på rundt 32.500 kroner. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Sånn kan du spare penger

Bygging av hus er for de fleste den mest kostbare investeringen de gjør i livet. Derfor er det naturlig at man ser etter måter å spare penger på, helst uten at det går utover kvaliteten på det nye huset. Den mest nærliggende måten å spare penger på, er ved å velge rimelige og standardiserte løsninger. I de fleste hus er badet og kjøkkenet de dyreste rommene, med mest innvirkning på totalprisen for det nye huset. Derfor er det mest å spare her. Hvis du skal ha flere enn ett bad, må du regne med at prisen vil stige. Tenk derfor nøye gjennom hvor mange bad du egentlig trenger og om det er mulig å kombinere et stort bad med vaskerom, i stedet for å velge flere våtrom.

Når det gjelder innkjøp av materialer og produkter, bør man helst ikke velge for lav kvalitet, men det er mulig å få gode og rimelige materialer og produkter hvis du er på utkikk etter tilbud og slår til når det er billig. Du kan finne gode tilbud i kataloger, på internett, eller ved å besøke leverandører av de produktene og materialene du er på jakt etter. I mange tilfeller kan du også få gode rabatter på materialer, forutsatt at du kjøper i større mengder fremfor å gjøre flere mindre innkjøp. Jo mer du er villig til å kjøpe hos samme leverandør, desto bedre sjanse for å få gode rabatter. Mange velger også å la entreprenøren ta seg av innkjøp av materialer fordi de jevnlig handler hos samme forhandlere og har derfor gode rabatter fra før som du kan dra nytte av. En annen fordel med å la entreprenøren ta seg av innkjøp, er at håndverkere ofte kjenner til kvaliteten på de ulike materialene og produktene og vet hva du trenger.

Noen ønsker også å spare penger ved å gjøre en egeninnsats for å redusere antallet arbeidstimer som du betaler entreprenøren for. Hvis du har litt kompetanse på bygg og helst litt erfaring, er dette mulig. Det er en del arbeidsoppgaver som må utføres av fagfolk fordi det stilles som krav i lover og forskrifter, og andre oppgaver kan kreve fagfolk for at kvaliteten skal bli god nok. Men det finnes oppgaver du kan gjøre som kan redusere arbeidstimer til en viss grad. Dette inkluderer for eksempel maling og tapetsering. Som regel vil entreprenøren kunne gi deg gode råd om hva du kan gjøre selv, uten at det forstyrrer fremgangen i prosjektet eller fører til forsinkelser. En annen måte å spare penger på, er ved å finne rimelige fagfolk gjennom en anbudstjeneste.

Slik sammenligner du tilbud

Valg av entreprenør har mye å si for totalprisen når man skal bygge et ferdighus. Entreprenører varierer i pris, noe som betyr at du kan spare penger ved å gjennomføre en anbudsprosess for å hente inn flere pristilbud på prosjektet ditt. På den måten kan du sammenligne alternativene dine og gjøre et mer prisbevisst valg. Det å sammenligne pristilbud kan høres enkelt ut, men det er fort gjort å gå i noen feller hvis man ikke er oppmerksom.

For at sammenligningen av pristilbud skal bli korrekt, er det viktig å se nøye gjennom pristilbudet og finne ut nøyaktig hvilke poster entreprenørene har inkludert. Kanskje er et pristilbud mye lavere hos en entreprenør fordi vedkommende ikke har inkludert det samme som de andre entreprenørene og tar tilleggspris for diverse tjenester. Når du sammenligner tilbud, bør du finne ut om du ha fått tilbud om en fastpris eller en timepris, om entreprenørene tar forbehold og om noe kommer i tillegg. Husk at pris ikke alltid er det viktigste. Entreprenøren må også ha riktig kompetanse.

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Her kan du altså sammenligne tilbud fra en rekke konkurrerende bedrifter, med god mulighet til å finne et alternativ som passer godt med dine budsjettrammer. Byggstarts tjeneste er både gratis og uforpliktende.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt det?

Om det er verdt å bygge ferdighus, avhenger av dine preferanser, drømmer og ditt budsjett. Ofte står valget mellom å bygge et nytt hus eller å kjøpe en brukt bolig. Det er som regel billigere å kjøpe en brukt bolig enn noe helt nytt, men husk at det også er mer utgifter knyttet til vedlikehold på en bolig som er brukt. Statistikk fra prognosesenteret viser at nordmenn i gjennomsnitt bruker 23.000 kroner i året på vedlikehold av brukte boliger med en størrelse på 120 kvadratmeter. Vedlikeholdskostnadene er dessuten høyere på større boliger. Dette inkluderer bare vanlig vedlikehold, og ikke kjøp av nytt interiør.

De fleste som kjøper en brukt bolig, bruker i snitt cirka 120.000 kroner på å gjøre tilpasninger for å sette sitt eget preg på boligen. Hvis man legger sammen kostnader til vedlikehold og kostnader til å sette et personlig preg på en brukt bolig, vil man i løpet av 5 år ende opp med å betale godt over 200.000 kroner i de fleste tilfeller. Det betyr ikke nødvendigvis at det er bedre å kjøpe et helt nytt hus, men det er kostnader mange ikke tar i betraktning når de skal vurdere hva som er det beste alternativet for dem.

Hvis du har bestemt deg for å bygge et nytt hus og skal i gang med å engasjere entreprenør, bør du tenke gjennom organiseringen av byggeprosjektet. Normalt organiseres slike byggeprosjekt gjennom en totalentreprise eller en delt entreprise. En totalentreprise innebærer at du finner én totalentreprenør som tar seg av organiseringen av arbeidet og som har sine egne underentreprenører innen alle fagfelt. Velger du delt entreprise, må du selv engasjere entreprenører innen alle fagfelt og selv lede og koordinere arbeidet dem i mellom. I teorien er det kanskje billigere å velge en delt entreprise, men hvis du ikke har tilstrekkelig erfaring innen bygg og ledelse, kan det fort føre til forsinkelser, uforutsette ekstrakostnader og ekstraarbeid for deg. Da blir det ofte billigere å velge en totalentreprise.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge nytt hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.