Isolere kjeller: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du isolere kjelleren? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Isolere kjeller

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Om du ser på muligheter for å bygge ut kjelleren din, er det viktig å sørge for god nok isolasjon, både for å sikre behagelig innetemperatur og motvirke mugg og råte. En kjeller er ofte ikke tenkt som oppholdsrom av den som bygde huset, og ofte er ikke kjelleren isolert i det hele tatt. Det kan kanskje virke omfattende å isolere kjelleren, og det er greit å være forberedt på hva du kan forvente av kostnader knyttet til dette.

Hvorfor isolere?

Isolasjonen har flere gode egenskaper som bidrar til å holde kjelleren din behagelig og trygg. Der du merker isoleringen mest, spesielt i kjellere som ligger under bakken, er temperaturen. Jorden utenfor er kald, og om du ikke isolerer skikkelig blir kjelleren likeså. Også med tanke på oppvarming er det mye å spare på tilstrekkelig isolering. Det er både lite økonomisk og lite effektivt å bruke masse strøm på å varme opp kjelleren hvis du ikke har isolert, og du i tillegg må varme opp bakken utenfor. Men god isolasjon har også andre egenskaper. Den bidrar til renere luft, og gjør det enklere å sikre god luftsirkulasjon i kjelleren. I tillegg motvirker den fukt, og forhindrer at det dannes mugg og råte som følge av fuktskader. Dette bidrar igjen til et bedre og sunnere inneklima. Med andre ord er det mange grunner til å sørge for at isoleringen er utført skikkelig.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Måter å isolere en kjeller

Det høres kanskje rart og omfattende ut, men en kjeller bør faktisk isoleres på utsiden av ytterveggene. Dette medfører jo da at du må grave opp rundt grunnmuren, og det betyr også mye jobb. Om du allerede må legge ny drenering og/eller avløp i forbindelse med innredningen, har det derimot ikke stort utslag på selve prisen, ettersom du da allerede har gravd opp.

Sintef anbefaler at så mye som mulig at isolasjonen legges utvendig, og minimum ⅓. Vet rom som er mer utsatt for fukt, som hvis du skal ha badstue eller vaskerom, anbefales minimum ⅔ utvendig isolering.

Men det er ikke alltid like lett å få lagt isolasjon utvendig, og av diverse grunner kan det være vanskelig å komme til ytterveggen. Det går da an å isolere innvendig, men det er veldig viktig at dette utføres riktig for å motvirke fukt. Ved innvendig isolasjon hindrer du tilstrekkelig luftsirkulasjon, og den stillestående luften og kondensen gir god grobunn for mugg- og råtesopper. Det er viktig at kjelleren er 100% tørr før du setter i gang med isoleringen.

Du bør også se på muligheten til å isolere gulvet. Mange betonggulv har allerede noe isolasjon, men denne er ikke ment til varig opphold i kjelleren. Det blir fort gulvkaldt i kjellere som ligger under bakken, og god isolasjon kan komme godt med. Det finnes flere måter å legge gulv på avhengig av forholdene i kjelleren din, så undersøk hva du har av alternativer. Særlig hvis du planlegger å legge varmekabler er det viktig å isolere, det hjelper lite med varme i gulvet hvis all varmen forsvinner ned i bakken.

Få 3 tilbud på isolering av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Materialer for bruk ved isolering

Hva slags materialer du bør gå for, er avhengig av flere forhold, men prisen er selvfølgelig alltid en viktig faktor. Isoporplater som XPS og EPS er vanlig å bruke ved utvendig isolasjon. Disse har litt forskjellige egenskaper. XPS er kanskje det vanligste når det gjelder å isolere grunnmur, da den tåler litt høyere trykk og ikke tar til seg like mye vann som EPS. XPS er dog en god del dyrere, opp til tre ganger prisen på EPS, og om arbeidet utføres etter forskriftene kan EPS fungere vel så bra.

Ved innvendig isolering er det mange som foretrekker å bruke fiberglass. Den mest kjente produsenten av dette er Glava, og du kjenner nok igjen du gule rullene. Dette kan du også få kjøpt som plater og løs masse, og er både enkelt å installere og relativt billig. Men den er også utsatt for kondens, og mange håndverkere kvier seg for å bruke dette som isolasjon i kjeller.

En form for isolasjon som bli mer og mer vanlig i kjeller er sprayisolasjon av lukket cellestruktur. Denne er enkel å installere, bare å spraye rett inn i veggen. Men det er også viktig at installasjonen blir korrekt utført, det kan oppstå helseproblemer og ubehagelig lukt hvis det ikke gjøres riktig. Denne formen for isolasjon er dyrere enn fiberglass, men lettere å få helt tett.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Kostnader

Vi i Byggstart har laget en prisdatabase basert på hundrevis av prosjekter hvor kunder har gått gjennom oss for å finne håndverkere og entreprenører. I følge vår database ligger snittprisen på å isolere en kjeller på ca. 7.000 kroner per løpemeter.

I denne prisen inngår kostnader til drenering og etteriolsering av grunnmuren. Det er stor variasjon i hva slags arbeid som trengs for akkurat din kjeller, men vi ser at prisen stort sett ligger på mellom 5.000 og 10.000 kroner per løpemeter.

Hvordan kan man påvirke prisen?

Det er flere faktorer som har innvirkning på prisen. En større kjeller vil normalt få en litt lavere meterpris enn en liten kjeller, ettersom deler av arbeidet gjerne har en “oppstartspris”. For eksempel koster det ikke mye mer å grave opp 15 meter enn 10 meter. Det krever også mindre koordinering og organisering per løpemeter jo større prosjektet er.

Det er også tilfeller hvor du er nødt til å fjerne gammel isolasjon før du legger ny. I mange eldre hjem, eller om du har hatt oversvømmelse eller kondensproblemer tidligere er dette nødvendig for å fjerne fuktproblemer. Materiale har selvfølgelig også mye å si for den endelige prisen. Det finnes mange forskjellige typer av isolasjon å velge mellom, og det er viktig å bruke riktig isolasjon til riktig bruksområde. Det er også en god idé å følge med på hva slags U-verdi isolasjonen har for å velge riktig. U-verdien forteller hvor effektiv isolasjonen er, og jo lavere verdi tallet har, jo bedre er isolasjonsevnen. Dette kan også påvirke prisen.

I tillegg er det en del faktorer som man ikke kan påvirke selv som er med på å bestemme prisen, for eksempel grunnforhold, tilkomst og hvor dypt det må graves.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Bruke profesjonelle håndverkere eller gjøre jobben selv?

En stor del av kostnaden ved isolasjon av kjeller er selvsagt selve jobben. Håndverkere har gjerne en solid timepris, og med graving, fjerning av gammel isolasjon og legging av ny kan timene fort hope seg opp. Kanskje må du også legge ny drenering, understøpe grunnmuren og støpe nytt gulv i samme slengen. Om du vet hva du driver med og har tilgang på maskiner, er det selvsagt ikke noe i veien for dette, men det å legge isolasjon i kjeller er ingen enkel oppgave. Det er viktig at dette arbeidet utføres riktig fra start for å oppnå ønsket effekt. Legger du ikke tett nok, eller gjør andre feil underveis, kan det oppstå fuktskader som er vanskelig og omfattende å utbedre i ettertid. Det kan også spre seg til resten av huset, og gi grobunn for mugg og råte oppover i etasjene. Dette gir dårlig inneklima, og kan faktisk være direkte helseskadelig.

En annen fordel med å bruke entreprenører, er muligheten til å få tilbud på materialer. Mange håndverkere samarbeider med ulike leverandører, og noen ganger kan de kanskje tilby rabatt på materialer du uansett trenger. Med tanke på videresalg av boligen er det også viktig å være nøye i arbeidet, og en håndverker som er spesialist på isolering vil garantert sørge for at alt er i orden. Med alle papirene i orden kan du fort få jekket opp den endelige salgsprisen et par hakk.

Vi i Byggstart hjelper deg gjerne med å komme i kontakt med entreprenører. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Hos oss kan du registrere prosjektet ditt helt gratis og uforpliktende, og så motta tilbud fra flere aktuelle entreprenører.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av kjeller

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.