Hva koster det å bygge hytte? Pris i

 

2024

Lurer du på hvor mye det koster å bygge en hytte? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å bygge hytte, inkludert hvilke faktorer som driver prisen, hvordan du kan spare penger, hvordan du bør gå frem for å sammenligne pristilbud og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Bygge hytte

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge hytte? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster det å bygge en hytte?

Har du planer om å realisere hyttedrømmen? I så fall lurer du sikkert på hvor mye det koster å bygge en hytte og hvordan du kan gjennomføre prosjektet til lavest mulig pris. Mange nordmenn drømmer om å ha et eget feriested for å gå på turer i fjellet, stå på ski om vinteren eller bare for å ha et sted hvor man kan koble av fra den hektiske hverdagen. Etterspørselen etter hytte har i det siste skutt i været som følge av pandemien og reisebegrensninger, og stadig flere ser på hytta som et ideelt sted å reise til hvis man vil komme seg ut av huset for en liten stund.

Det er ikke lett å si nøyaktig hva det vil koste å bygge en hytte fordi alle slike byggeprosjekter er ulike og prisen vil i hvert tilfelle avhenge av mange prisfaktorer. Det kan likevel være nyttig å se nærmere på gjennomsnittspriser slik at man vet hvilke prisklasser man har å forholde seg til. I gjennomsnitt ser vi at det koste omtrent 33.000 kroner per kvadratmeter for å bygge hytte. Det er imidlertid store prisvariasjoner, og du kan under visse forutsetninger få bygget en hytte til en pris ned mot 27.000 kroner per kvadratmeter. På samme måte kan kvadratmeterprisen også være høyere enn gjennomsnittet. Mer omfattende hytteprosjekter som er særlig kompliserte og som resulterer i hytter av høyere standard kan koste så mye som 45.000 kroner per kvadratmeter.

Alt du trenger av materialer og arbeidskraft for å bygge en hytte, er inkludert i disse prisene, men du må i tillegg ha en tomt du skal bygge på, og det går normalt en del utgifter til å utarbeide byggesøknad, samt å få byggesøknaden behandlet av kommunen. Når du skal bygge hytte må du velge om du ønsker en arkitekttegnet hytte eller en ferdighytte. Valget har mye å si for prisen. Det er dyrere å bygge en arkitekttegnet hytte, men du kan til gjengjeld få en hytte som er mer unik og tilpasset dine egne behov og preferanser, med ulike spesialløsninger som man ikke får med ferdighytter. Ferdighytter er rimeligere, men de kan i mindre grad tilpasses. Velger du å gå for en arkitekttegnet hytte, må du betale en arkitekt for å utarbeide tegninger og for å bistå deg i søkeprosessen. Dette er som regel inkludert i prisen for ferdighytter.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva driver kostnadene?

Mange faktorer påvirker prisen for å bygge en hytte. Først og fremst vil størrelsen på hytta være avgjørende. Med en gjennomsnittspris på 33.000 kroner per kvadratmeter vil en hytte på 70 kvadratmeter koste ca 2.3 millioner kroner, mens en større hytte på 120 kvadratmeter vil koste nærmere 4 millioner kroner. Grunnforholdene der du skal bygge er en annen faktor som kan få stor betydning. Hvis du må i gang med å sprenge eller pigge fjell før byggearbeidene kan settes i gang, vil det føre til at prosjektet blir dyrere. Grunnarbeider og arbeid med grunnmur er normalt ikke inkludert i prisen på ferdighytter.

Videre er prosjektets kompleksitet en faktor som er med på å styre prisen. Ønsker du en arkitekttegnet hytte med flere spesielle og ustandardiserte løsninger, vil det medføre flere arbeidstimer både for arkitekten som skal designe huset og for entreprenøren som skal realisere planene. Jo flere arbeidstimer, desto mer kostbart. Hvis du skal kjøpe en ferdighytte bør du tenke på utgifter som går med til å koble hytta til strøm, vann og kloakk, og ha en plan for dette. Kostnader knyttet til tilkobling av strøm, vann og kloakk er normalt ikke medregnet i prisen du får tilbud om på ferdighytter.

De dyreste rommene på hus og hytter er bad og kjøkken. Hvis du skal ha en hytte med flere bad, vil det være med på å presse opp prisen. Standarden du velger på hytta og interiør er også styrende for hvor mye du til slutt ender opp med å betale for hytta. Det er nokså store prisforskjeller på markedet når det kommer til valg av taktekke, kledning, fliser, parkett, baderoms- og kjøkkenløsninger, interiør og møbler. Standard er noe du i større grad kan velge selv, slik at det er mulig å redusere kostnadene for å bygge hytte ved å velge en litt mer beskjeden standard. Samtidig skal hytta holde god kvalitet og ha de egenskapene som er viktige for deg, så her er det viktig å oppnå en viss balansegang mellom pris og kvalitet. I mange tilfeller er det likevel mulig å få god kvalitet til en rimelig pris.

Bygge hytte? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel for bygging av hytte, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel for en hytte på fjellet på totalt 120 kvm:

  • Graving: 700.000 kr
  • Grunnmur: 350.000 kr
  • Tømrer: 2.300.000 kr
  • Flislegger: 110.000 kr
  • Maler: 250.000 kr
  • Elektriker: 320.000 kr
  • Rørlegger: 550.000 kr
  • Blikkenslager: 90.000 kr

Totalsum: 4.670.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på 4.670.000 kroner for en hytte på 120 kvadrat, noe som tilsvarer nærmere 39.000 kroner per kvadratmeter. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Redusere kostnader

Prisen for å bygge en hytte kan virke høy og drømmen kan for mange virke uoppnåelig. Men det er flere tiltak som bidrar til å redusere kostnadene forbundet med å bygge hytte. Som vi har vært inne på, er det vanligvis billigere å kjøpe en ferdighytte med standardiserte løsninger. Selv om du bare i begrenset grad kan tilpasse disse etter egne preferanser, finnes det mange forskjellige modeller å velge mellom, slik at sjansen er stor for at du finner en modell som kan falle i smak. Mange leverandører tilbyr dessuten byggesett som er produsert i stor skala og som du kan bygge selv. Enten du velger å bygge den selv med et byggesett eller å engasjere en montør som kan seg av det, er det som regel billigere å gjøre det på denne måten enn å få en arkitekt til å designe en skreddersydd hytte.

Foretrekker du heller den skreddersydde løsningen, er det ofte penger å spare på valg av entreprenør. Bygg av hytte krever involvering av flere forskjellige faggrupper og du er avhengig av entreprenører innen alle fagområdene. Du kan velge å organisere prosjektet som en totalentreprise eller delt entreprise. En totalentreprise innebærer at du finner én totalentreprenør som har det overordnede ansvaret med å organisere og lede byggeprosjektet. Dette kan for eksempel være en tømrer. Totalentreprenøren vil selv engasjere underentreprenører innen de fagfelt han ikke har kompetanse på selv. I en delt entreprise må du selv engasjere entreprenører innen alle fagfelt og det er du som står ansvarlig for å koordinere arbeidet dem i mellom. For at det skal være lønnsomt med en delt entreprise, må du ha kompetanse og erfaring med å lede byggeprosjekter. Hvis du ikke har det, er det som regel mer lønnsomt å engasjere en totalentreprenør.

Entreprenører varierer også i pris, så det er sjeldent en god idé å bare velge den første du kommer over. For å oppnå bedre pris, anbefales det at du gjennomfører en anbudsrunde for å få flere tilbud som du kan sammenligne før du tar et valg. Dette gjør det enklere å ekskludere de aller dyreste aktørene på markedet. Byggstart er en tjeneste som lar deg hente inn tilbud fra entreprenører og håndverkere som på forhånd har blitt kvalitetssikret. Byggstart sjekker referanser, godkjenninger og kredittratinger for å koble deg med entreprenører som har de riktige kvalifikasjonene. Slik kan du sammenligne tilbud fra konkurrerende bedrifter og finne en entreprenør som passer til dine budsjettrammer. Du kan bruke Byggstarts tjeneste gratis og uforpliktende.

Du kan også spare penger på å kjøpe materialer og produkter på tilbud eller med rabatt. Materialer og produkter utgjør en vesentlig del av kostnadene som går med til å bygge hytte. Er du heldig, kan du fort finne materialer og produkter du trenger på tilbud eller gjennom kampanjer. Det er verdt å sjekke kataloger eller å søke på internett for å finne gode tilbud. I jakten på den rette entreprenør kan du også spørre aktuelle kandidater om de har gode rabatter hos leverandører av materialer, og på den måten ta i bruk entreprenørens rabatter for å få materialer til en rimeligere pris. Hvis du heller velger å kjøpe inn materialer selv, bør du planlegge nøye og helst kjøpe i store mengder. Det gir som regel bedre rabatt.

Hente inn og sammenligne tilbud

For at prosjektet skal bli vellykket, er det viktig at du tar deg god tid til å planlegge. Det å sammenligne pristilbud for å finne rett entreprenør er en sentral del av dette. Det å sammenligne pristilbud er ikke alltid så rett frem som det høres ut. En grundig sammenligning forutsetter at du går nøye gjennom alle pristilbudene og kontrollerer at alle entreprenører har forstått prosjektet riktig og inkludert de samme postene. Hvis prosjektbeskrivelsen er mangelfull, kan det fort hende at du får pristilbud som spriker i stor grad fordi entreprenørene har ulike forståelse av prosjektet.

Når du sammenligner pristilbud, bør du spørre deg selv flere spørsmål:

  • Er prisen du har fått oppgitt en fastpris eller et estimat? Husk at et prisestimat kan avvike noe fra den reelle prisen.
  • Har du fått tilbud om timepris eller en pris for hele prosjektet?
  • Har noen av entreprenørene tatt diverse forbehold?
  • Kommer noen tjenester som et tillegg i pris?

Det å bygge hytte er en stor investering for de fleste og det er naturlig å ville spare penger ved å redusere kostnadene mest mulig. Husk likevel på at kvalitet også er viktig og at det billigste alternativet ikke alltid er det beste. Hvis noe gjøres feil og du etter kort tid må i gang med utbedringer og reparasjoner, kan det fort vise seg å bli enda dyrere i lengden. Ofte er det verdt å betale litt mer for god kvalitet, også når det kommer til valg av entreprenør.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er hyttedrømmen verdt det?

Om det er verdt å bygge hytte avhenger av dine behov, preferanser og ikke minst budsjett. Når man skal i gang med et så stort byggeprosjekt, er det særlig viktig å utarbeide et detaljert budsjett med oversikt over alle kostnader. Har du eksempelvis et budsjett på 1 mill. kroner, må du gjøre det du kan for å holde kostnadene innen denne budsjettrammen. Det er lurt å sette av en egen post i budsjettet til uforutsette kostnader som utgjør ca 10% av totalkostnadene. Da unngår du at uforutsette kostnader fører til en stopp i byggeprosjektet.

De fleste bruker bare hytten på spesielle årstider eller når de har fri fra jobb. Det betyr at du kan velge å leie ut hytta når du ikke tilbringer tid der selv, og på den måten skaffe litt ekstra inntekter. De siste årene har det blitt stadig mer populært å leie hytte, og selv om du sannsynligvis ikke klarer å dekke inn alle kostnadene til å bygge hytte på denne måten, kan utleie gi verdifulle inntekter som bidrar til å gjøre det hele billigere på lengre sikt. Sommerhytter kan man gjerne bare leie ut i en liten periode, mens en fjellhytte som regel kan leies ut i opptil 20 uker i året.

Hvis budsjettet ditt strekker til og du finner en dyktig entreprenør som kan bygge akkurat din drømmehytte til en rimelig pris, kan det fort vise seg å bli en investering som du vil nyte godt av i mange år fremover.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge hytte? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.