Vannbåren varme: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du innstallere vannbåren varme? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Vannbåren varme

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på vannbåren varme

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer

Vannbåren varme kommer hovedsaklig med tre forskjellige typer typer varmegivere. Disse er gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer. Disse forskjellige systemene har ulike egenskaper som egner seg til forskjellige formål.

Gulvvarme er ofte den mest populære løsningen. Det gir en veldig jevn, behagelig og lun varme i huset. Ofte er det gulvvarme folk først og fremst tenker på når de snakker om vannbåren varme. Ulempen med gulvvarme er at man må rive opp gulvet for å installere rørene under. Dette betyr at gulvvarme oftere er populært i prosjekter der man likevel pusser opp og skifter gulvet, samt i nybygg.

Radiatorer er en annen måte å varme opp ved hjelp av vannbåren varme. En fordel med radiatorer er at de ikke krever at du river opp gulvet. Ofte velger folk radiatorer dersom de vil installere vannbåren varme i eksisterende boliger uten å samtidig måtte skifte gulvet. Radiatorer gjør rommet varmt fortere enn gulvvarme, men varmen er samtidig mindre jevn, og gulvene kan fortsatt være kalde selv om rommet er varmt.

Dersom du har tidligere varmet opp boligen med oljefyring, betyr det ofte at du allerede har vannbåren varme installert. I dette tilfelle vil du som regel kunne gjenbruke mye av det eksisterende systemet i boligen din.

Viftekonvektorer kombinerer fordelene med radiatorer og vifter i ett og samme system. De sprer varmen jevnt rundt i rommet slik at man slipper en ujevn fordeling av varme. Viftekonvektorer varmer rommet fortere og mer effektivt enn radiatorer. De er også lettere å installere i eksisterende boliger siden de krever mindre renovering. En annen grunn til at viftekonvektor-systemer er populære er at det er lett å koble dem til smarte reguleringssystemer som automatisk regulerer varmen i boligen din.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Varmekilden driver prisen på installasjonen

Dersom du legger gulvvarme vil selve rørsystemet i gulvet koste noenlunde det samme som dersom du legger varmekabler, men der varmekablene kun trenger strøm for å varme opp trenger vannbåren varme fortsatt en sentral varmekilde i tillegg. Til gjengjeld har du senere stor fleksibilitet når det gjelder hvilken varmekilde du vil bruke i sammenheng med vannbåren varme. Her går vi inn på noen av de vanligste varmekildene og hvor mye de koster.

En luft-til-vann-varmepumpe er en maskin som tar varmen ut av luften for å varme opp vann til vannbåren oppvarming eller varmtvann. Du vil bruke mindre energi for oppvarming enn dersom du varmer opp med strøm. luft-til-vann-varmepumper koster fra 70.000 til 150.000 kroner, avhengig av hvor høy varmeeffekt de har.

Væske-til-vann-varmepumper kan bruke energi for eksempel fra berggrunn, fra sjøen eller fra jorda til å produsere varme for boligen din. Væske-til-vann-varmepumper koster fra 130.000 kroner og oppover. Du kan også regne med at det kommer ekstra kostnader dersom du må til med boring.

En bio-ovn med vannkappe fordeler varmen den gir fra seg rundt i hele boligen ved hjelp av et vannbårent system. Brennstoffet er ved eller pellets. Til forskjell fra vanlige vedovner blir størstedelen av varmen fra ovnen brukt til å varme opp vann som varmer opp hele huset, i stedet for å bare varme opp lokalt der den står. Ovn pluss tankpakke vil koste deg rundt 80-120.000 kroner. En annen lignende type varmekilde som går på pellets eller flis er biokjelen. Denne virker på lignende måte som bio-ovnen, og koster fra 50.000 til 150.000 kroner

Solfangere monteres på tak eller vegger der de kan utnytte energien fra solstrålene til å varme opp vann direkte ved hjelp av varmen fra solen. Vannet sirkulerer deretter gjennom det vannbårne systemet ditt. Et anlegg med kapasitet for både oppvarming av rom og bolig vil koste fra 75.000 kroner

Dersom du ikke hadde planer om å bytte ut gulvet, men så bestemmer deg for å rive det opp for å installere gulvvarme kan dette selvfølgelig drive kostnadene en del opp. Dersom du installerer oppvarmingen i en eksisterende bolig kan det derfor være en god ide å for eksempel vurdere å bruke viftekonvektorer. Dersom du på den annen side uansett planlegger å renovere gulvet vil det koste relativt lite ekstra å legge inn noen rør under gulvet for oppvarming.  

Få 3 tilbud på vannbåren varme

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva vil installasjonen koste?

I Byggstart har vi prisdatabaser basert på gjennomførte prosjekter. Basert på informasjonen i prisdatabasen vår ser vi at installering av rørsystemet for vannbåren varme koster mellom 1.500 kr og 3.000 kr per kvadratmeter der man legger inn gulvvarme.

Prisen inkluderer alle materialer og alle kostnader for installasjon av rørsystemet for gulvvarme. Kjøp og installasjon av varmepumpe for bergvarme og materialer du kjøper inn selv er også inkludert. Prisen du ender opp med kan variere veldig basert på varmekilden du velger. kvadratmeterprisen kommer også mye an på hvor stor boligen din er. Større boliger vil naturligvis få en lavere kvadratmeterpris ettersom prisen på varmekilden kan fordeles over flere kvadratmeter. Hvilke typer parkett, fliser eller gulvbelegg du bruker kan også ha veldig mye å si på prisen ettersom det er veldig store prisforskjeller på disse typene produkter.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva er inkludert i prisen fra entreprenør, og hva kjøper du inn selv?

En totalentreprenør vil som regel gi deg et tilbud som inkluderer alle arbeider som skal utføres. Dette inkluderer alle de forskjellige fagområdene slik som snekker, murer, elektriker og rørlegger. Det er vanlig praksis at du selv kjøper overflatematerialer. Dette vil for eksempel gjelde parkett eller fliser dersom du installerer gulvvarme. Arbeidet for å legge parketten eller flisene er vanligvis alltid inkludert i totalprisen.

Prisen på fliser og parkett ligger fra kr 100-200 per kvadratmeter til flere tusen kroner pr kvm. De kommer også i så mange forskjellige stiler at det er nærmest umulig for entreprenøren å inkludere dette i tilbudet. Selv om dette ikke er inkludert i prisen kan det være lurt å snakke med entreprenøren før du kjøper inn. Det hender nemlig ofte at entreprenører har tilgang til gode rabatter hos leverandører av denne typen produkter. Dersom du bestiller materialene gjennom entreprenøren din kan du dermed dra fordel av disse rabattene.

Hvordan kan man redusere prisen?

Vannbåren varme er ikke et billig prosjekt, så dersom du kan finne noen få enkle grep man kan gjøre for å redusere prisen kan dette ha en veldig positiv innvirkning på økonomien din. følgende er noen av våre enkle tips for å begrense kostnadene på prosjektet når du installerer vannbåren varme.

Forskjellige entreprenører kan ha veldig forskjellige priser. Det er derfor en god ide å innhente pristilbud fra flere entreprenører før du bestemmer deg. En god tommelfingerregel er å alltid hente inn minst tre sammenlignbare tilbud før man bestemmer seg. Desto flere alternativer du har desto sikrere kan du være på at du ikke betaler for mye. Utover dette er det ofte ikke så mye man kan bidra med selv når det skal legges vannbåren varme, ettersom dette arbeidet bør utføres av fagfolk.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan finne rett fagfolk for jobben?

Bra håndverkere er en viktig faktor for at prosjektet ditt skal gå  fort, greit og uten problemer. Det kan være lettvint og fristende å velge den håndverkeren som gir deg den laveste prisen, men det billigste er ikke alltid det beste, og det kan i somme tilfeller vise seg å bli dyrt på lang sikt dersom du er uheldig nok til å velge en useriøs entreprenør. Finner du derimot et seriøst firma som leverer høy kvalitet og god kommunikasjon, blir hele prosjektgjennomføringen enklere, og det kan hende du sparer på dyrebare arbeidstimer.

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Det koster ingen ting å registrere prosjektet ditt hos oss på Byggstart.no, og det innebærer ingen forpliktelser.

De fleste som pusser opp velger uansett nå for tiden å strukturere oppussing og lignende jobber som totalenterprise slik at ansvarsforholdene er enklere å holde styr på. I tillegg unngår du mye av arbeidet med å finne rett folk til de forskjellige jobbene. En annen fordel med totalenterprise er at arbeidet ofte går lettere når de håndverkerne som samarbeider om prosjektet allerede har godt innkjørte samarbeidsforhold fra andre prosjekter.

Totalenterprise trenger heller ikke nødvendigvis å ende opp med å være noe særlig dyrere totalt sett Hovedentreprenøren har ofte allerede fremforhandlet konkurransedyktige vilkår hos sine vanlige samarbeidspartnere.

Dersom du finner tre kvalifiserte entreprenører som du liker har du et godt utgangspunkt for prosjektet ditt. Du kan komme i gang med å finne disse enkelt og greit i Byggstart der vi har vi samlet kvalitetssikrede fagfolk basert på referanser, godkjenninger, priser og økonomi.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på vannbåren varme

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.