Interiørarkitekt: En komplett guide (pris, kompetanse, private hjem)

 

Leter du etter en interiørarkitekt? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Interiørarkitekt

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Få 3 tilbud fra interiørarkitekter

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Introduksjon

Skal du bygge ny bolig, totalrenovere eller kanskje bare gjennomføre et mindre oppussingsprosjekt? Har du kanskje allerede bestemt deg for å benytte interiørarkitekt, eller har du begynt å vurdere det men ønsker mer informasjon før du bestemmer deg?

En interiørarkitekt hjelper deg med utforming og funksjonalitet i din bolig. Dette inkluderer både fargesetting, materialbruk, lyssetting og innredning. I denne artikkelen gir vi deg all informasjon du kan få bruk for dersom du vurderer eller har planer om å gå i gang med et prosjekt der du vil benytte interiørarkitekt. Du vil få svar på hvordan prosessen normalt forløper, hva som er viktige drivere av pris, hvordan du best kan forberede deg, samt hvilke arbeider du kan forvente fra interiørarkitektens side.

Dersom du ønsker å komme i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, både til utførelsen og planleggingen av ditt prosjekt kan du klikke på knappen under. Å sette i gang anbudsprosessen tar bare et par minutter og alle pristilbud er fullstendig uforpliktende. Les mer om hvordan Byggstart sin anbudsprosess fungerer.

Om bruk av interiørarkitekt

Når du skal bygge bolig, renovere eller pusse opp kan du velge å få hjelp av en interiørarkitekt eller du kan ta avgjørelsene på planløsning, materialer, farger og produkter selv. Ved å benytte deg av interiørarkitekt kan du oppnå et resultat som er spesialtilpasset dine behov og ønsker og også din personlige bruk av boligen. I tillegg vil interiørarkitekten ta avgjørelser basert på nettopp det arealet du har tilgjengelig, ved å se på faktorer som lysforhold, takhøyde og størrelser. For mange boligeiere kan det bli tidkrevende å gjøre en like gjennomtenkt jobb på egenhånd. Det å oppnå et resultat på linje med det som er utført av en interiørarkitekt krever tross alt en del fagkunnskap og forståelse. Mange boligeiere kan derfor tjene på å få hjelp av en interiørarkitekt, både når det kommer til økt verdi på boligen og når det kommer til trivsel for deg som skal bo der.

For å få en forståelse av fordelene ved å benytte interiørarkitekt og hvordan prosessen foregår har vi snakket med Nancy Sporsheim i Unilon interiørarkitekter. Sporsheim forteller at Unilon er interiørarkitektfirma som spesialiserer seg på å tilby pakkeløsninger med fastpris i ulike prisklasser for at flest mulig skal få råd til å benytte interiørarkitekt. De leverer en rekke ulike interiørtjenester, fra planløsning og farger til lys og innredning. Les videre for en mer detaljert forklaring av interiørarkitektens oppgaver. Mot slutten av artikkelen kan du også lese Sporsheims tips til en vellykket gjennomføring.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvorfor benytte interiørarkitekt?

En av hovedfordelene med å velge å benytte interiørarkitekt til ditt prosjekt er den økte trivselen det vil gi for deg som skal bo der. Ved å få en bolig der interiøret er gjennomtenkt og det er tatt bevisste valg fra A til Å, vil du få en bolig det er fint å oppholde seg i. Uansett om du ønsker et stilrent eller hjemmekoselig interiør får du med en interiørarkitekt akkurat det du er ute etter. Du får også et hjem som er funksjonelt og praktisk. Interiørarkitekten kan hjelpe deg med smarte plassbyggede løsninger som garderober, hyller og andre møbler.

I tillegg er muligheten for økt fortjenesten ved et eventuelt salg av boligen sentralt. For mange er kanskje dette en grunn i seg selv til å velge å gjennomføre oppussingen med en interiørarkitekt. Som regel vil man ved et vanlig oppussing få tilbake omtrent halvparten av det man legger inn i et oppussingsprosjekt i form av økt verdi på boligen. Tar du noen dårlige avgjørelser kan denne fortjenesten lett synke ned mot null. En dårlig oppusset bolig er for mange kjøpere like lite attraktiv som et oppussingsobjekt. Hvis du i et slikt tilfelle krever mye mer fordi boligen er nyoppusset kan du i verste fall slite med å få solgt. Er derimot renoveringen gjennomtenkt og utført med hjelp fra profesjonelle kan man ofte oppnå en mye større fortjeneste i forhold til innsats og kostnad. I tillegg kan det at det er benyttet interiørarkitekt i seg selv virke som et salgsargument.

Få 3 tilbud fra interiørarkitekter

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hvordan ser prosessen med interiørarkitekten ut?

Som regel vil arbeidet starte med samtaler mellom deg og interiørarkitekten. Et viktig spørsmål som interiørarkitekten forsøker å finne svaret på i disse samtalene er hvilken følelse du som boligeier vil oppnå når du kommer inn i rommet eller boligen. For noen er dette kanskje følelsen av “Oi, her var det imponerende og stilrent”, mens det for andre kan være “Her var det hjemmekoselig og lunt”. Det er også helt sentralt å få svar på hva som skal gjøres i boligen. Her ser hun eller han for eksempel på hvor mange soverom du vil ha, antall bad, om du vil ha mulighet for gjesteovernatting og lignende. Det er viktig for interiørarkitekten å vite hvem du er, hva du liker, hvordan du lever og hva du drømmer om å oppnå på de kvadratmeterne du har til rådighet. Kanskje har du allerede gjort deg opp en klar mening om dette, eller kanskje du ønsker hjelp av interiørarkitekten til disse avgjørelsene. Begge muligheter er vanlig og mulig.

Når interiørarkitekten har dannet seg et bilde av hvem du er og hva du ønsker deg er det tid for å ta konkrete avgjørelser. Dette starter gjerne med at du blir bedt om å fremvise noen inspirasjonskilder eller bilder av interiør du liker. Her kan du for eksempel benytte magasiner, blogger og bildetjenester på nett som Pinterest eller Instagram. Basert på dette kan man komme i gang med valg av farger og materialer. Dersom du har betalt for det går man deretter over på planlegging av lyssetting og til slutt innredning dersom dette er en del av avtalen.

Etter man har gjort arbeid med plantegning og valg av materialer, farger og lys har man et solid underlag for prising i anbudsprosessen. Parallelt med det eventuelle resterende arbeidet kan du derfor sette i gang med å finne en passende entreprenør til ditt prosjekt. Fordelen med å ha gjort planleggingen av hva som må gjøres i samarbeid med en interiørarkitekt er at du har et omfattende underlag for prising, som er mye mer detaljert enn det du trolig hadde kommet frem til på egenhånd. Når underlaget for prising er detaljert vil også pristilbudene være mer nøyaktige og mer sammenlignbare. Du minimerer på denne måten muligheten for at jobben du vil ha utført misforstås. Dette kan spare deg mye tid i jobben med å finne rett entreprenør.

Etter alle planleggingsoppgaver er gjennomført og du har funnet en passende entreprenør vil byggearbeidene kunne begynne. Her kan du altså velge om du ønsker å fortsette å involvere interiørarkitekten frem mot ferdigstilling eller sluttføre organiseringen av arbeidet selv. Dersom du ønsker å fortsette å ha interiørarkitekten engasjert vil du kunne velge i hvor stor grad. Det vanlige er å holde et oppstartsmøte med entreprenør for så å ta en vurdering på hvor mye oppfølging som kreves i nettopp ditt prosjekt. Hvis du ønsker å få hjelp til å finne entreprenører som har passende kompetanse til nettopp ditt prosjekt, kan du registrere jobben [her] og komme i gang med anbudsprosessen.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Hva koster det å få hjelp av interiørarkitekt?

De fleste interiørarkitektfirmaer operer med både pakkeløsninger og timepriser. En vanlig timepris ligger på mellom 1000 og 1500 kroner. Timeprisen kan variere avhengig av hvor i landet boligen befinner seg. Mange firmaer tilbyr også bistand og befaring digitalt i tillegg til fysisk. Velger du en pakkeløsning kan hende at sluttsummen blir noe høyere enn om du hadde valgt timepris, men det kan også bli rimeligere. Den store fordelen med å velge pakkeløsninger er at du har full kontroll over alle kostnader på forhånd. Dette kan gjøre det tryggere og enklere å budsjettere inn interiørarbeidet. Et kvalitetssikret og pålitelig interiørarkitektfirma vil som oftest selv gi deg råd om hva som lønner seg av pakker eller timepris.

Hva det koster å benytte interiørarkitekt avhenger av en rekke ulike faktorer. En av de viktigste driverne av pris er hvilke tjenester du velger å få hjelp til. Hos de fleste interiørarkitektfirmaer kan du velge alt fra mindre enkeltoppgaver til totalpakker som omfatter fornying av alle rom i boligen helt ned på detaljnivå. Her er det altså dine behov som styrer hva som blir sluttsummen. Det er også de samme faktorene som i stor grad påvirker tidsbruken i prosjektet.

Husk at kostnadene til interiørarkitekt ikke inkluderer noen fysiske produkter og materialer, det som leveres er plantegninger, lysplaner, material og fargeoversikt og evt anbefalinger til produkter. Det vil si at det er helt sentralt at du formidler ditt reelle budsjett til interiørarkitekten før dere begynner planleggingen. Nancy Sporsheim forteller at en typisk feil man gjør kan være å kvie seg for å dele det realistiske budsjettet sitt fordi man er redd et lavere budsjett vil gjøre at man for eksempel får dårligere hjelp. Dette stemmer ikke og hun forteller at det å være ærlig om budsjettet er til alles beste. Hvis du overdriver budsjettet ditt kan ende opp med å motta forslag på produkter som ikke svarer til ditt budsjett. Dette kan føre til at du enten må betale interiørarkitekten mer for å gjøre jobben på nytt eller så vil arbeidet være forgjeves.

Det er likevel viktig å påpeke at valg av rett entreprenør vil ha veldig mye mer å si for totalprisen i prosjektet enn kostnadene til interiørarkitekt. Ofte er utgiften til interiørarkitekt forsvinnende liten i forhold til kostnadene til entreprenør og materialer. For eksempel koster “Oppgradert” boligpakke fra Unilon, som er en av deres mest populære, rett under 95.000 for en bolig på 200 kvm. Til sammenligning koster en totalrenovering av en bolig på 200 kvm i snitt 2,5 millioner. Dette inkluderer arbeider og materialer, men ikke interiør og møbler. Denne sammenligningen gjør det tydelig at det kan være mye å tjene ved å benytte interiørarkitekt, og at denne utgiften er liten i det store bildet. Det er også svært viktig å huske at du også har mye å tjene når det kommer til livskvalitet og trivsel i boligen din.

Interiørarkitektens tips til en vellykket gjennomføring

Her er Nancy Sporsheims tips til en vellykket prosess med interiørarkitekt:

  1. Kontakt interiørarkitekt i god tid før arbeidene skal begynne. Det vil kunne bli dyrere, og potensielt vanskelig for deg å få gjennomført en god prosess med interiørarkitekt dersom tiden er svært knapp.
  2. Finn en interiørarkitekt du har god kjemi med. Det er viktig at dere forstår hverandre og kan kommunisere godt for å finne frem til de beste løsningene.
  3. Tenk gjennom hva som er din stil og hva du ønsker deg! Let gjerne etter ti gode eksempler på interiører eller stiler du liker.
  4. Vær ærlig om ditt budsjett fra begynnelsen av, slik unngår du at interiørarkitekten bruker tid på å utarbeide produktforslag som ligger langt utenfor ditt budsjett.
  5. Prøv å ikke gå tilbake på avgjørelser. Tenk nøye gjennom avgjørelsene du gjør så du slipper å betale for ekstra arbeidstimer dersom du ombestemmer deg.
  6. Husk at valg av håndverker er viktigere for sluttsummen enn avgjørelsen om interiørarkitekt eller ikke.

Bør man også hente inn en arkitekt?

Dersom du bygger ny bolig vil svaret på dette være ja, interiørarkitekten utfører ikke utvendige arbeider, og ikke arbeider som har med utregninger og konstruksjon å gjøre. Skal du gjøre renovering eller oppussing, vil du som regel ikke ha behov for en arkitekt. Unntaket vil være dersom du skal gjøre utvidelser på boligen slik som påbygg eller tilbygg. Til disse prosjektene trenger du en arkitekt som kan stå oppført som ansvarlig søker i søknadsprosessen med kommunen. Skal du kun gjøre innvendige arbeider som ikke krever søking, vil det ikke være behov for en arkitekt.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hvordan finne entreprenør til prosjektet?

Når du skal i gang med bygging av hus, oppussing eller totalrenovering er valget av entreprenør en av de viktigste avgjørelsene du tar underveis i prosjektet. Dette er en av de store driverne av pris i ethvert byggeprosjekt. Det å finne en egnet og dyktig entreprenør er også helt sentralt for kvaliteten på resultatet. Du bør derfor forhøre deg om hvilke prosjekter entreprenøren har utført tidligere. Dette bør med fordel være lignende type prosjekter. Be gjerne om referanser du kan ringe for å få ekstra informasjon om entreprenøren. Det finnes også en rekke godkjenningsordninger i Norge som det kan være lurt å se etter. De fleste av disse er riktignok frivillige, men for eksempel kreves det DSB-godkjenning for å utføre elektriske arbeider. Du må også være sikker på at firmaet har solid økonomi, og ikke står i fare for å gå konkurs i byggeperioden eller i garantiperioden. Dersom du ønsker å slippe arbeidet med å kvalitetssikre entreprenørfirmaer kan du Byggstart, som lar deg finne entreprenører blant allerede kvalitetskontrollerte firmaer.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud fra interiørarkitekter

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.