Bygge hus: 10 ting du må vite

 

Vurderer du å bygge hus? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Bygge hus tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Å bygge hus er et stort og komplekst prosjekt. Det kan virke som en uoversiktlig prosess dersom det er første gang dere skal gjøre noe slikt. Vi i Byggstart har samlet 10 tips som vil hjelpe deg med planlegging, gjennomføring og sluttstillelse.

1. Start planleggingen tidlig

Dersom du allerede har tomten klar, kan du regne med at det tar minst et år fra første kontakt med arkitekt, til huset er helt ferdig. Prosessen kan for eksempel forløpe slik:

Fire til seks måneder: Utforming av tegninger og søknadsunderlag med arkitekten. Dette inkluderer også søknad til kommunen.

Vanligvis må man gjennom en to-trinns søknadsprosess når man skal bygge hus. Den første delen av søknaden gir en rammetillatelse, og baserer seg på tegninger fra arkitekten. Siste del av søknaden sendes inn når du har entreprenører klare til å ta ansvar for sine fagområder. I tilfeller der du ikke søker til Plan og Bygg før etter du har entreprenøren klar, kan det være nok med én søknad.

To til tre måneder: Hente inn og vurdere pristilbud fra entreprenør.

Byggstart anbefaler å hente inn pristilbud fra minst to ulike entreprenører. Hvis alle entreprenørene er seriøse og godt kvalitetssikrede er det vanligvis nok å kontakte tre ulike firmaer.

En til to måneder: Grunnarbeider: Dette inkluderer graving og eventuelle pigging/sprenging. Tiden det tar å klargjøre tomten for bygging avhenger av terreng og fremkommelighet.

En til to måneder: Grunnmur og andre betongarbeider. Avhengig av hvor stor del av ditt hus som skal bygges i betong, kan denne delen av prosessen også ta lenger tid.

To til fire måneder: Etter grunnmuren er bygget skal tømrerne bygge det man kaller et tett råbygg. Det vil si at hovedstrukturene av bygget oppføres, og konstruksjonen sikres for vær og vind. Dette steget vil ta betydelig kortere tid dersom du har valgt en entreprenør som bygger med elementer.

Fra tre måneder: Det siste steget før ferdigstilling omfatter det resterende innvendige arbeidet. Dette gjelder blant annet resterende tømrerarbeid, rørlegging, elektrikerarbeid, ventilasjon, gulvlegging og maling.

Begynn gjerne med å sette opp en tidsplan. Den bør være detaljert, og du må huske å legge inn rom for forsinkelser og slingringsmonn. Dette vil hjelpe deg med å få et realistisk bilde av når du kan forvente at huset står ferdig. I tillegg vil alt videre koordineringsarbeid gå lettere dersom du allerede har oversikt over de ulike delene av prosessen.

2. Finn ut hva slags hus du vil bygge

Når du skal bygge hus, vil noe av det første du må ta stilling til være hva slags hus du vil bygge. I grove trekk har du valget mellom å bygge et ferdighus eller et arkitekttegnet hus. I begge tilfeller kan du bygge et moderne hus eller et tradisjonelt hus, men ønsker du et unikt hus i en spesifikk stil, vil nok ikke ferdighus kunne tilby dette. I tillegg kan en utfordrende eller særegen tomt kreve et arkitekttegnet hus.

Ferdighus kommer i en rekke ulike stiler og størrelser, og det er som regel noe rom for egne løsninger. Det er også mulig å kjøpe såkalte nøkkelferdige hus som overleveres helt klare for beboelse.

Hvis dette ikke er noe du allerede har gjort deg opp noen tanker om, kan det være lurt å gjøre dette før du kontakter en arkitekt eller en ferdighusleverandør.

3. Finn en arkitekt

Arkitektens oppgave er å skaffe deg og familien din et hjem som er spesialtilpasset nettopp dere. I tillegg skal bygget fungere best mulig på tomten dere har valgt. Uavhengig av byggestil, jobber arkitekten med å skape en løsning som både er visuelt tiltalende, og samtidig oppfyller alle funksjonelle krav dere måtte ha. I tillegg utfører arkitekten grunnlaget for søknaden til Plan og Bygg.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

4. Finn ut hvor du kan gjøre innsparinger

For mange er det å bygge hus kanskje det dyreste prosjektet hittil i livet. Da er det lurt å være klar over hvor du kan spare, hvis det er behov for det.

Det første det kan være lurt å tenke på er hvor stort hus dere har behov for.

Tenk gjerne smarte og arealeffektive løsninger. De dyreste rommene kommer til å være bad og kjøkken, så begrens antall og størrelse på disse om du har et stramt budsjett.

Hvilken standard og hva slags materialer boligen utføres i, vil også ha mye å si for totalprisen på byggeprosjektet. Høyere standard vil følgelig bli dyrere enn om du velger enklere løsninger. Dette gjelder både større og mindre utgiftsposter. Du kan spare mye dersom du setter deg inn i hva de ulike produsentene tilbyr, og holder deg oppdatert på tilbud og kampanjer. Dette gjelder både utvendig kledning og tak, og innvendig materialer, overflater og løsninger. Det samme gjelder valg av tekniske løsninger til boligen.

Husk også at det stort sett alltid vil være billigere å velge eksisterende løsninger du kan kjøpe i butikk, fremfor plassbygde spesialløsninger som må utvikles av arkitekt eller interiørarkitekt. I tillegg vil valget av entreprenør ha mye å si på totalprisen av byggingen. Du kan også spare penger på å gjøre en egeninnsats, så lenge kvaliteten av arbeidet er tilstrekkelig høy.

Bygge hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

5. Sett av nok tid til å hente inn pristilbud

Sett av god til til anbusprosessen. Etter du har kommet i kontakt med en entreprenør, tar det ofte noe tid før firmaet har mulighet til å komme på befaring. I tillegg kan det ta 3-6 uker før du får et pristilbud. Før dere har en ferdig kontrakt som er klar til underskriving kan det ta ytterligere noen uker.

6. Finn en passende entreprenør til akkurat ditt prosjekt

Å vite hva man skal se etter når man skal velge en entreprenør kan være krevende som ufaglært privatperson. For å gjøre oppgaven mindre overveldende har vi laget en liste over de viktigste kriteriene:

Først og fremst bør alle entreprenører du vurderer pristilbud fra ha godkjenninger og forsikringer i orden. De fleste godkjenningsordningene i Norge er frivillige, men fungerer likevel som kvalitetsstempler. Dette gjelder for eksempel Sentral Godkjenning, Våtromsgodkjenning, Mesterbedriftordningen. Sentral Godkjenning er praktisk fordi bedriften får automatisk igangsettingstillatelse når de står oppført som den ansvarlige entreprenøren på et fagområde. Mesterbedriftordningen gir deg informasjon hvorvidt noen av de ansatte i firmaet har mesterbrev, i tillegg til svennebrev eller fagbrev. Våtromsgodkjenning utstedes av Fagrådet for våtrom. Om bedriften har denne godkjenningen betyr det at én eller flere i ledelsen har gjennomført Fagrådet for våtrom sitt våtromskurs. Ingen av disse tre godkjenningene er lovpålagte, men de fungerer som kvalitetsstempler og kan være med på å gi deg ekstra trygghet på valget ditt. En av de lovpålagte godkjenningsordningene vi har her i Norge er DBS-godkjenning. Denne godkjenningen er nødvendig for alle entreprenører som skal utføre elektriske arbeider.

For å unngå å måtte vente unødvendig lenge med igangsetting, kan det være lurt å ta en vurdering av firmaets kapasitet. Dette gjelder både når de har mulighet til å begynne, og hva slags kapasitet de har på gjennomføring og ferdigstilling. Dersom firmaet er fullbooket lang tid fremover, eller bare kan jobbe med halv kapasitet på ditt prosjekt, kan det lønne seg å vurdere et annet firma.

Det er alltid lurt å finne ut av hvorvidt firmaet har gode referanser. Mange entreprenører har skriftlige referanser tilgjengelig på nett. Når du skal i gang med et så stort prosjekt som å bygge hus, er det lurt å spørre om å få referanser du selv kan ringe. Da kan du spørre om hva du vil, og du forsikrer deg om at referansen er troverdig.

Økonomisk soliditet vil si hvorvidt firmaet har evne til å tåle tap eller nedgang. Det er lurt å ta visse forholdsregler slik at du ikke ender opp med en entreprenør som står i fare for å gå konkurs i løpet av byggeperioden eller i garantiperioden. Du kan få et inntrykk av firmaets økonomiske soliditet ved å sjekke bedriftens regnskap på nett, men du får de sikreste resultatene gjennom en kreditt-sjekk.

Velg en entreprenør du kommuniserer effektivt og ryddig med, som du også kommer overens med. Dersom kommunikasjonen fungerer dårlig kan det føre med seg mye irritasjon, og kanskje også forsinkelser eller misforståelser.

I tillegg er selvfølgelig pris en viktig driver når man skal velge en entreprenør. Vi anbefaler at du setter opp en detaljert sammenligning i et regneark, så du ikke ender opp med å sammenligne tilbud som dekker forskjellige oppgaver.

Når det gjelder pris er det selvfølgelig ikke slik at det billigste er det beste. Når du skal bygge hus er det minst like viktig å sørge for at kvaliteten på det utførte arbeidet er høy. Dersom du for eksempel ender opp med å måtte bruke tid og krefter på en garantisak for å få utbedret noe som har gått i stykker, vil det heller lønne seg å skaffe noen som gjør arbeidet skikkelig i første omgang.

I Byggstart jobber vi daglig med kvalitetssjekk av entreprenører. Vi kontrollerer samtlige av disse punktene hos alle entreprenører i vår database. Dersom du ønsker gratis hjelp til å hente inn uforpliktende pristilbud, kan du registrere prosjektet ditt på Byggstart, så har du én ting mindre å tenke på.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

7. Sørg for å få utarbeidet detaljert prosjektering

Etter du har utviklet tegninger med arkitekten, skal dere normalt også utvikle en prosjektbeskrivelse, eller en detaljprosjektering. Denne utføres vanligvis av arkitekten, eventuelt i kombinasjon med rådgivende ingeniør eller for eksempel interiørarkitekt. Prosjekteringen inneholder typisk:

  • Arbeidstegninger: Dette er mer detaljerte tegninger enn de som ble benyttet i søknaden til Plan og Bygg. De er gjerne i skala 1:50 og beskriver i detalj nøyaktig hvordan de ulike delene av huset skal bygges.
  • Dør- og vindusskjema: Viser hvilken type dører og vinduer dere ønsker de ulike stedene i huset.
  • Romskjema: Romvis oversikt over som beskriver alt fra tekniske ting som belysning og oppvarming, til hva slags tyde gulv-og veggkledning som skal være hvor.

Jo mer detaljert prosjekteringen er, desto mer nøyaktige er prisene dere vil få inn som sammenligningsgrunnlag i anbudsprosessen. I tillegg vil det gi deg som kunde et mest mulig detaljert inntrykk av hvilke arbeider som skal utføres. Dette vil hjelpe deg når du skal påse at arbeidet går som det skal.

8. Skriv en tydelig kontrakt og fremdriftsplan

Når du skal skrive kontrakt med entreprenøren eller entreprenørene, bør du sørge for at den er detaljert nok til at det ikke oppstår uenigheter. Den burde også være tydelig på hvem som skal utføre hvilke oppgaver, til hvilken tid. Det er også viktig at kontrakten tar stilling til hvordan eventuelle forsinkelser, pristillegg, eller endringer i prosjekteringen skal håndteres.

Sett deg gjerne ned med entreprenøren og be om å utarbeide en mer detajert fremdriftsplan. I tillegg til datoene som står i kontrakten (gjerne oppstart og sluttdato), kan dere avtale andre holdepunkter. Dette kan for eksempel være når grunnarbeidene skal være ferdige, når betongarbeider skal være ferdige, dato for tett råbygg eller ferdige våtrom. Dette gjør det lettere for deg som ufaglært å skulle holde et øye med hvorvidt arbeidene går som de skal.

For oppføring av ny bolig i privat regi, anbefales det å benytte kontraktsmal fra Norsk Standard som er i henhold til Bustadoppføringsloven.

9. Vær innom byggeplassen ofte

Dra innom tomten ofte, såfremt du har mulighet til det. Dette gjør at du kan holde øye med at fremdriften går som den skal, i henhold til fremdriftsplanen. Sørg også for å opprettholde tett og god dialog med entreprenøren(e).

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

10. Husk å gjennomføre sluttbefaring

På et stort prosjekt, som et hus vil være, er det sterkt anbefalt å la en ekstern fagperson utføre denne sjekken. Det byggtekniske vil gjerne være såpass komplisert at du ikke selv har oversikt, eller mulighet til å mene noe om kvaliteten på arbeidet. Denne fagpersonen (for eksempel en takstmann) sørger for at alt er gjennomført som planlagt, uten feil eller mangler. Skulle det vise seg at noe ikke holder mål, har du rett til å holde tilbake siste del av kontraktsbeløpet.

Kom i gang med entreprenør

Dersom du har arkitekttegninger klare og ønsker å komme i kontakt med lokale entreprenører, kan du benytte Byggstart.

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Om du registrerer ditt prosjekt i dag, tar vi kontakt med deg for en uforpliktende gjennomgang på telefon.

Bygge hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.