Totalrenovering av hus: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du totalrenovere huset? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Lurer du på hva det koster å totalrenovere et hus? I denne prisguiden forteller vi deg hva du kan regne med å betale, og vi går gjennom et konkret priseksempel. Vi ser på forskjellen mellom en overflateoppussing og en totalrenovering, og de viktigste driverne av pris i prosjektet.

Totalrenovering av hus

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på totalrenovering av hus

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Innvending, utvendig eller begge deler

Når vi skal se på kostnader ved en totalrenovering, er det greit å skille mellom innvendig og utvendig renovering.

Ved en innvendig renovering vil man typisk bytte ut alle overflater (gulv, vegger, himlinger), renovere bad og kjøkken, legge nytt røropplegg og bytte det elektriske anlegget. En innvendig renovering er mer omfattende enn en oppussing.

Byggstart har utarbeidet en egen prisdatabase som er laget på grunnlag av de prosjektene der kundene har benyttet oss for å finne riktig entreprenør. Denne databasen er et nyttig verktøy som gir oss en god oversikt over hva det koster å renovere.

De enkleste og minste innvendige renoveringsprosjektene koster ned mot 8.000 kroner per kvadratmeter, mens de største prosjektene koster opp mot 25.000 kroner per kvadratmeter. Gjennomsnittlig er prisen 14.000 kroner per kvadratmeter.

Prisene i databasen inkluderer alle kostnader ved prosjektet, også innkjøp av materialer som kunden selv har gjort. Det er store forskjeller i sluttprisene, avhengig av hvilke valg kunden gjør underveis.

Dersom man skal renovere både innvendig og utvendig, så sier det seg selv av prisene øker markant. En utvendig renovering omfatter blant annet drenering, isolasjon, utvendig kledning og skifte av taket. Også her er det store prisforskjeller.

Tallene fra Byggstart viser at en utvendig og innvendig renovering gjerne starter på 20.000 kroner kvadratmeteren for de minste prosjektene. Her øker prisen raskt og i den andre enden av skalaen har vi prosjekter opp mot 45.000 kroner.

Som en hovedregel, er det som oftest noe rimeligere å totalrenovere enn å bygge nytt, ettersom deler av bygget (grunnmur, bæring) blir stående ved en renovering. Snittprisen på oppføring av enebolig i vår database ligger på 33.000 kroner inkl. mva, alle kostnader inkludert.

Altså noe over prisen for utvendig og innvendig totalrenovering.

Dersom du allerede er klar for å finne en entreprenør til ditt renoveringsprosjekt kan du klikke deg videre til Byggstart og registrere ditt prosjekt. Du vil da bli kontaktet av en av våre prosjektansvarlige og vi hjelper deg å komme i kontakt med de objektivt beste entreprenørene i ditt område.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva driver prisene på en totalrenovering?

Kvadratmeterprisene fra prisdatabasen gir en god pekepinn på hva man kan vente seg i kostnader ved et renoveringsprosjekt. Men dette er et område med til dels store variasjoner. Innenfor prisrammene som er oppgitt over er det mange ting som kan trekke i ene eller andre retningen.

Størrelsen på boligen er naturlig nok noe av det som avgjør. Selv om prisene fra databasen er oppgitt per kvadratmeter, så vil den totale størrelsen ha mye å si. På helt generelt grunnlag er det slik at prisen per kvadratmeter blir noe lavere for et stort bygg enn for et lite bygg. Det skyldes at entreprenøren får hjelp av skalafordelene ved et større bygg. Skalafordeler kan være innkjøp av materialer, mer effektivt arbeid og så videre.

Kompleksiteten i bygget har også mye å si for kostnadene som du ender opp med til slutt. Her gjelder det for eksempel spørsmålet om hvor mange våtrom som inngår i totalprosjektet.

Bad eller våtrom er gjennomgående mye dyrere å renovere enn alle andre rom i boligen. Vi ser at prisen på totalrenovering av bad (alt inkludert), som regel ender opp mellom 250.000 og 400.000 kroner, avhengig av størrelse og standard.

Så jo flere bad boligen har, jo høyere blir prisen fordelt på antall kvadratmeter. Også kjøkken trekker opp prisen, fremfor enklere rom som soverom og stue.

Strukturelle utbedringer: Hvis entreprenøren må til å gjøre endringer i boligens bærende konstruksjoner er prisen en del høyere enn ved endringer på lettvegger. Strukturelle endringer krever som regel også søknad til kommunen og prosjektering, som drar opp prisen.

Materialvalg er en av de forholdene der du som byggherre har betydelig innflytelse. Her kan du selv være med å bestemme hvilken finish og kvalitet du ønsker deg, noe som selvsagt påvirker prisen. Det er kanskje ikke allverden å spare på de helt ordinære byggvarene, men når du kommer til innredning på badet og kjøkkenet er det snakk om store forskjeller fra billigst til dyrest.

Til sist er det selvsagt spørsmål om hvem du ender opp med å få til å gjøre jobben for deg. Også her er det store forskjeller og noe du bør bruke tid på. Riktig valg av entreprenør sikrer deg både en god pris prisen, samtidig som du kan være trygg på kvalitet. På Byggstart får du hjelp til å finne den rette entreprenøren for akkurat ditt prosjekt. Her kan du også lese andre brukeres erfaringer og finne referanser.

Få 3 tilbud på totalrenovering av hus

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva inkluderes i tilbudet fra entreprenøren?

Dette er et viktig spørsmål å få avklart tidlig. Entreprenørens tilbud inkluderer alt arbeidet som skal gjøres i forbindelse med totalrenoveringen. Det betyr alle fagområdene som skal involveres, slik at du ikke behøver å tenke på noe av dette. Også byggematerialer er som regel inkludert i entreprenørens anbud.

Men det vi gjerne betegner som “overflatematerialer” er som regel unntatt og noe du selv må ordne.

Med overflatematerialer tenker vi gjerne på ting som kjøkken, baderomsinventar, armaturer, WC, parkett og fliser. Som nevnt litt lenger opp er dette et av de områdene der det er store prisforskjeller og der byggherrens valg får betydelig konsekvenser for totalprisen.

Du kan for eksempel velge å kjøpe et IKEA-kjøkken til 50.000 kroner, eller et spesialdesignet kjøkken til mange hundre tusen. Montering av kjøkken er som oftest ikke inntatt i tilbudet fra entreprenøren, fordi det ordner du rimelig gjennom leverandøren av kjøkkenet. Montering av kjøkken ligger gjerne et sted mellom 10.000 og 40.000 kroner, avhengig av leverandør og størrelse.

Fliser og parkett går også under betegnelsen “overflatematerialer”. Her kan du som byggherre gjøre kjempekupp ved å følge med på kampanjene til de forskjellige leverandørene. Flere entreprenører kan tilby gode priser i samarbeid med sine leverandører, men det kan være lurt å sjekke litt rundt før du bestemmer deg. Fliser og parkett får du gjerne fra snaut 100 kroner kvadratmeteren og opp til flere tusen.

Til sist er det innredningen på badet. I likhet med kjøkken er det store forskjeller i pris, avhengig av hva du ønsker deg. Også her vil entreprenøren kunne bistå med gode tilbud fra underleverandører, men du bør likevel se deg rundt og vurdere om alternativene gir deg en bedre pris. Et lite bad kan du klare å innrede for så lite som 10.000 kroner, men de fleste ender nok med betydelig mer. Montering av baderomsinnredningen bør du sørge for at er inkludert i tilbudet fra entreprenøren.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster de enkelte delene?

Vi har tidligere i artikkelen vært innom kvadratmeterprisen for hele totalrenoveringen. Men når du skal vurdere tilbudene fra de enkelte entreprenørene kan det være greit å ha i bakhodet hva de enkelte elementene i renoveringen vil koste.

Under er et konkret eksempel på pris på en innvendig og utvendig totalrenovering av en enebolig på 230 kvm. Merk at prisene her varierer mye fra prosjekt til prosjekt, så bruk kun dette som et eksempel for å forstå omtrent hvor de ulike postene kan ligge.

Pris fra entreprenør, inkl arbeid og materialer:

  • Vinduer (inkl bytte og levering) - 20 vinduer: 340.000
  • Sette inn nytt vindu i fasaden: 40.000
  • Bytte utvendig kledning, inkludert isolering: 420.000
  • Nytt tak: 270.000
  • Drenering: 160.000
  • Bad eksl fliser og utstyr, inkl rørlegger: 240.000
  • WC-rom 1, inkl rørlegger: 45.000
  • WC-rom 2, inkl rørlegger: 45.000
  • Vaskerom, inkl rørlegger: 135.000
  • Nytt røropplegg: 230.000
  • Ytterdør og verandadør: 60.000
  • Balansert ventilasjon: 120.000
  • Overflater (gulv, vegger, himling): 520.000
  • Innerdører: 75.000
  • Lister, foringer, overgangslister: 25.000
  • Elektriker (for hele huset): 370.000
  • Enkeltgarasje tilkoblet huset: 180.000
  • Avfallshåndtering: 60.000
  • Riving, rigg, drift, stillas: 300.000
  • Interiørarkitekt: 75.000
  • Arkitekt: 50.000

Sum, tilbud fra entreprenør: 3.760.000

Kundes egne innkjøp:

  • Fliser til bad, wc, vaskerom, gangen: 60.000
  • Baderomsinventar, 1 bad og 2 WC-rom: 80.000
  • Selve kjøkkenet: 300.000
  • Selve gulvet: 125.000

Sum, egne innkjøp: 565.000

Sum entreprenør + egne innkjøp: 4.325.000

Til sammen endte dette prosjektet altså på ca. 19.000 kr per kvadratmeter, som ligger en del under snitt av det vi ser på denne typen prosjekter (innvendig og utvendig totalrenovering av enebolig).

Hvordan finne de rette fagfolkene?

Valg av fagfolk er selve nøkkelen til et vellykket renoveringsprosjekt. Dessverre har byggebransjen tiltrukket seg mange useriøse aktører som kan påføre byggherren både frustrasjon og store økonomiske problemer. Det er nok av eksempler på familier som har hatt dårlige opplevelser etter å ha valgt feil håndverker.

Heldigvis finnes det mange håndverkerfirmaer seriøse og flinke, og som har mange vellykkede totalrenoveringer bak seg. På Byggstart kobler vi boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Vi sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.

Hvordan du velger å organisere arbeidet er helt opp til deg og din kompetanse. Du kan plukke fagfolk til de enkelte elementene av jobben og skreddersy din egen pakke. De fleste velger imidlertid å gi jobben til en totalentreprenør. Da vil du hele tiden ha ett firma å forholde deg til og gjerne en prosjektleder som du kan kommunisere direkte og løpende med. Totalentreprenøren samarbeider tett med underleverandører og sørger for at alt arbeidet blir utført forskriftsmessig og profesjonelt. Velger du å dele jobben må du selv ta ansvaret som byggeleder og være mye tettere på prosjektet

Uansett om du velger den ene eller andre løsningen er det viktig å be om tilbud fra flere aktører. Hent tilbud fra 3 ulike entreprenører og sammenlign priser og andre viktige faktorer. Ved å registrere prosjektet ditt på Byggstart, kan vi hjelpe deg med koble deg til kvalitetssikrede entreprenører med gode referanser og priser.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på totalrenovering av hus

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.